– Από τα πιο ευχάριστα γεγονότα η πρόσφατη ίδρυσή του, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον πολυσήμαντο αλλά υποτιμημένο τομέα της μελισσοκομίας.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ροδόπης «Το Κεντρί» ιδρύθηκε τον περασμένο Μάρτιο με έδρα την Κομοτηνή. Είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αριθμεί 72 μέλη, και η ονομασία του, μετά από πρόταση του Προέδρου του κ. Νίκου Καρακωστίδη, δόθηκε τιμής ένεκεν, από τον μεγαλύτερο σε ηλικία μελισσοκόμο-μέλος, τον κ. Νίκο Γκεβρέκη, ο οποίος μετρά εμπειρία πενήντα ετών στη μελισσοκομία.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ«Η έλλειψη θεσμικής εκπροσώπησης των μελισσοκόμων της Ροδόπης, ήταν αυτή που μας ώθησε να συστήσουμε τον σύλλογο», μας λέει ο κ. Καρακωστίδης, υπογραμμίζοντας πως «ήμασταν ένας από τους έξι-επτά νομούς της Ελλάδος που δεν είχε Μελισσοκομικό Σύλλογο». Όπως επισημαίνει, δε, «ο σύλλογος είναι ανοιχτός σε όλους τους μελισσοκόμους, ανεξαρτήτως αριθμού κυψελών, φύλλου (άνδρες-γυναίκες), θρησκεύματος και λοιπών διακρίσεων. Η μόνη δέσμευση των μελών μας είναι να είναι 18 ετών και άνω, να αγαπούν τις μέλισσες, και να υπογράψουν τους όρους του καταστατικού μας. Θεμελιώδης φιλοσοφία του συλλόγου μας, είναι η ισοτιμία και η αλληλεγγύη των μελών του».

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να επισκεφθούν το ιστολόγιο του συλλόγου m-s-rodopis.blogspot.gr είτε να στείλουν e-mail στο nikoska2008@hotmail.com είτε να καλέσουν στα 6944727261 και 6949104465 (κ. Νίκος Kαρακωστίδης).


Οι σκοποί του συλλόγου όπως αναφέρει ο κ. Καρακωστίδης, είναι:

1) Να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας ως πρωτογενής και άκρως παραγωγικός τομέας.

2) Να διοργανώσουμε επιμορφωτικά σεμινάρια για τα μέλη μας.

3) Να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, για:

– την ύπαρξη αυτού του σημαντικού αριθμού των παραγωγών που παράγουν εκπληκτικής ποιότητας μέλια.

Ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Νίκος Καρακωστίδης.
Ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Νίκος Καρακωστίδης.

– την υψηλής ποιότητας διατροφική και θεραπευτική αξία των μελισσοκομικών προϊόντων (μέλι, γύρη, βασιλικός πολτός, κηρήθρα, πρόπολη, δηλητήριο μέλισσας, κηραλοιφές).
– τη νέα τάση της εποχής να κυκλοφορούν στα super markets τα “Γλυκίσματα Μελιού”, που όμως ουδεμία σχέση έχουν με το φυσικό μέλι της μέλισσας, αλλά προέρχονται από σιρόπια ζάχαρης, γλυκαντικές και χρωστικές ουσίες.

– τους πλανόδιους με τα τρίκιλα που περιφέρονται στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και πωλούν επίσης “Γλυκίσματα μέλια” από το εργοστάσιο γλυκισμάτων των Φαρσάλων.

4) Να γνωρίσει ο κόσμος τη χρησιμότητα της μέλισσας στο περιβάλλον και στο φυτικό βασίλειο.

5) Να πραγματοποιήσουμε ενημερωτικές επισκέψεις και ομιλίες στα σχολεία ώστε τα παιδιά μεγαλώνοντας να είναι φιλικά προς τη μελισσοκομία και να γνωρίζουν τη χρησιμότητα της.

6) Να ενημερώσουμε τον κόσμο για ότι απορίες έχει πάνω στην μελισσοκομία και στα προϊόντα της.

7) Να αναδείξουμε μέσω διαφόρων δράσεων το κοινωνικό πρόσωπο των μελισσοκόμων.

8) Να κάνουμε τους συμπολίτες μας πιο φιλικούς προς τη μέλισσα, μέσα από τις δράσεις μας και την ενημέρωση.

ΣΤΟΧΟΣ ΑΙΧΜΗΣ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΘΟΜΕΛΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ένας στόχος αιχμής του συλλόγου, είναι η ανάδειξη και προβολή το ανθόμελου της Ροδόπης ως ένα σημαντικό Τοπικό Προϊόν. «Η Κομοτηνή είναι φημισμένη για τον καφέ της, το σουτζούκ-λουκούμ, τα στραγάλια και τη νυχτερινή ζωή, αλλά γιατί όχι και για το ανθόμελό της;!», διερωτάται ο κ. Καρακωστίδης, ευλόγως, αφού όπως εξηγεί, «στη Ροδόπη υπάρχει ένα πολύ πλούσιο φυτικό περιβάλλον που υπερβαίνει το 35% του φυτικού βασιλείου της Ελλάδας! Αυτό, σε συνδυασμό με το τοπικό μικροκλίμα, που από τις ανοιξιάτικες βροχές του Μαΐου έχουμε τις απότομες ζέστες του Ιουνίου, εξωθεί τα φυτά να βγάλουν μέσα στο νέκταρ τους αρωματικά αιθέρια έλαια και όλα τα αρώματα τους, που μεταφέρονται στο ανθόμελο!»

γιορτη μελιου1η ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΤΙΣ 3 & 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Ο Σύλλογος προγραμματίζει να ανοίξει την αυλαία των δραστηριοτήτων του με τη διοργάνωση της 1ης Γιορτής Μελιού Κομοτηνής στις 3 & 4 Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία τη πόλης, με επίτιμους καλεσμένους τα παιδιά του συλλόγου “Άγιοι Θεόδωροι”. Από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, μελισσοπαραγωγοί θα εκθέτουν τα προϊόντα τους, ενώ στον πάγκο του συλλόγου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γευθούν μέλι και να ενημερωθούν από πλούσιο έντυπο υλικό.