Τέλος στην τηλεοπτική απομόνωση 411.000 πολιτών βάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Μετά τη δωρεάν εγκατάσταση δορυφορικών πιάτων σε 13.000 νοικοκυριά σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη, το σχετικό πρόγραμμα επεκτείνεται πλέον σε όλη την Ελλάδα.

“Ήδη έγινε το πρώτο – πετυχημένο – βήμα στη Θράκη, και μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει κάλυψη όλης της χώρας – μέχρι και στην Αττική δεν “έπιαναν” σήμα, π.χ. στο Λαύριο”, τόνισε σχετικά ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Γιώργος Φλωρεντής, κατά την παρουσία του στην Κομοτηνή για τις επετειακές εκδηλώσεις της “28ης Οκτωβρίου”.

Το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου, που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, αφορά την τηλεοπτική κάλυψη επιπλέον 164.000 νοικοκυριών σε 3.500 περαιτέρω οικισμούς της χώρας, που από το 2014 – μετά τη μετάβαση δηλαδή στο ψηφιακό σήμα – είχαν τεθεί εκτός του δικτύου της Digea, με αποτέλεσμα να “πιάνουν” με δυσκολία ή και καθόλου, ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Συνολικά 411.000 πολίτες, δηλαδή 164.000 νοικοκυριά, σε 3.500 οικισμούς, αποκτούν ξανά πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση και την ψυχαγωγία. Έχει δικαίωμα πρόσβασης τόσο στις ώριμες όσο και στις νέες τεχνολογίες. Αυτό το δικαίωμα το διασφαλίσαμε. Για εμάς δεν περισσεύει κανείς”, δήλωσε ενόψει της εξέλιξης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 23 εκατομμύρια ευρώ. Η επιδότηση ύψους 110 ευρώ σε κάθε δικαιούχο, καλύπτει τη χορήγηση και τοποθέτηση του δορυφορικού εξοπλισμού, καθώς και τη δωρεάν πρόσβαση, χωρίς πρόσθετο κόστος, σε όλα τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης, μέσω του ΟΤΕ ή της Nova.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Φλωρεντής.

Προσεχώς αναμένεται και η έκδοση της σχετικής εφαρμοστικής ΚΥΑ, ενημέρωσε ο κ. Φλωρεντής, “για να μπορέσει πλέον το σήμα να φτάσει σε όλες τις περιοχές της επικράτειας”, όπως επισήμανε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως “ήταν πραγματικά πολύ δυσάρεστο όταν διαπιστώσαμε οτι εκτός σήματος ήταν πάρα πολλές της χώρας οι περιοχές. Ήταν άθλιο να μην καλύπτεται με τηλεοπτικό σήμα όλη η Ελλάδα, οι ευαίσθητες περιοχές της Θράκης, τα νησιά του Αιγαίου, τα βόρεια σύνορά μας. Είναι και εθνικό θέμα, είναι και ηθική-κοινωνική υποχρέωση της Πολιτείας να παράσχει σε όλο τον πληθυσμό, ακόμη και στις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές όπου κατά βάση διαμένουν συμπολίτες μεγάλης ηλικίας, τη δυνατότητα της ψυχαγωγίας και της πληροφόρησης.

Συγχρόνως, δε, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, η ΕΡΤ αποκτά δικούς της πομπούς και αρχίζει να τους εγκαθιστά. Θα έχει αυτόνομο δίκτυο μετάδοσης σε όλη την Ελλάδα και δεν θα είναι δέσμια της Digea”.

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Φλωρεντής εάν ο υπουργός κ. Παππάς θα επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή, απάντησε: “Βεβαίως και θα ξανάρθει, είναι χαρά του”.