1Απαντώντας στη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης περί διόρθωσης των προβλημάτων στην καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Συντονιστή των  θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  κ. Ευάγγελου Αποστόλου, κάνει λόγο για «ψέμματα και αοριστίες», για «εμπαιγμό και προσπάθεια παραπλάνησης των κτηνοτρόφων», καθώς και για «μετάθεση των προβλημάτων στους μελλοντικούς διαχειριστές της αγροτικής πολιτικής της χώρας».

Η σχετική ανακοίνωση – απάντηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως εξής:

«Ψέματα και αοριστίες για το παρόν – Μεταφορά των προβλημάτων στο μέλλον.

Δυστυχώς η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης του έτους 2013 στους κτηνοτρόφους, ανακοινώνοντας τη διόρθωση των προβλημάτων με ψευτορυθμίσεις και μεταθέσεις στο μέλλον.

Στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΥπΑΑΤ, αναφέρεται ότι Υπουργοί και Γραμματείς συσκέφθηκαν με τους επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποφάσισαν κατ’ αρχήν να «επιτραπεί» η αυτονόητη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε όσους απορρίφθηκαν από την πρώτη πληρωμή.

Επιπρόσθετα, αποφάσισαν την τροποποίηση βασικών κριτηρίων επιλεξιμότητας, τα οποία είτε καθορίζονται από Κοινοτικούς Κανονισμούς για την αγροτική πολιτική, είτε περιγράφονται σε Υπουργικές Αποφάσεις για την πρόσκληση κατάθεσης αιτήσεων.

Δηλαδή ισχυρίζονται ότι θα τροποποιήσουν Κοινοτικούς Κανονισμούς για προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται στη διαδικασία πληρωμής, και θα αλλάξουν τις απαιτήσεις της πρόσκλησης κατάθεσης φακέλων, η αξιολόγηση των οποίων έχει τελειώσει, δίδοντας τη δυνατότητα εκ νέου κατάθεσης φακέλων.

Ο κ. Καρασμάνης διατείνεται ότι έχει εξασφαλίσει πιστώσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ, αλλά αυτό που δεν λέει, είναι ότι το πρόγραμμα είναι διετές και ότι τα κοινοτικά κονδύλια  που υπολείπονται για την πληρωμή του 2014 είναι μόνο 60 εκατ. ευρώ, και τα υπόλοιπα θα πρέπει να καλυφτούν με εθνική συμμετοχή, για την οποία δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Επίσης, δεν τολμάει να αναφέρει, ότι από τον Οκτώβριο του 2014 θα πρέπει να ξεκινήσει η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων, για την επιστροφή δηλαδή των κονδυλίων που δόθηκαν στους κτηνοτρόφους με βάση τους βοσκότοπους που διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν επιλέξιμοι. Επομένως, ότι οι κτηνοτρόφοι, για να επιστρέψουν τα λεφτά που τους δόθηκαν, θα πάρουν τελικά στο χέρι πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που τους αναλογούν, ή και καθόλου.

Οι αποφάσεις της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ είναι προδήλως παραπλανητικές και εμπαικτικές, και δεν πείθουν κανέναν για την αποτελεσματικότητά τους.

Αποτελούν, δε, απόφαση μεταφοράς των προβλημάτων στους μελλοντικούς διαχειριστές της αγροτικής πολιτικής της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την προσπάθεια παραπλάνησης των κτηνοτρόφων, και δηλώνει ότι θα εναντιωθεί στη μετατόπιση των προβλημάτων και την υποθήκευση του μέλλοντος της ελληνικής κτηνοτροφίας και γεωργίας».