Οι “κίνδυνοι” και οι αντιφάσεις.

Πολύς λόγος έχει γίνει και πολλές αράδες έχουν γραφτεί τα τελευταία 24ωρα σχετικά με την εξαγγελθείσα ίδρυση νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα και με τους “κινδύνους” που θα ανακύψουν για τη Νομική της Κομοτηνής εφόσον ευοδωθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός.

Βασικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας όσων αντιτάσσονται στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής με έδρα την αχαϊκή πρωτεύουσα, αποτελεί η εκτίμηση ότι αυτή λόγω και της θέσης που θα κατέχει στον χάρτη, θα οδηγήσει σε “υποβάθμιση” (sic) την ακριτική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Προφανώς η παραδοχή ότι το κύρος και η ανταγωνιστικότητα μιας σχολής εξαρτώνται αποκλειστικά ή κατά το μέγιστο από τη γεωγραφική της θέση, πάσχει ρεαλισμού. Και χαρακτηριστικό παράδειγμα προς επίρρωση αυτού, είναι το αναμφισβήτητο κύρος που απολαμβάνει το ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ, παρ’ ότι βρίσκεται επίσης στην ακριτική Θράκη και έχει να ανταγωνιστεί άλλα τέσσερα τμήματα με το ίδιο αντικείμενο.

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι το επιχείρημα περί “κινδύνου υποβάθμισης” που διατρέχει η Νομική της Κομοτηνής, ακυρώνεται από τους ίδιους τους υποστηρικτές της – ρητά ή σιωπηρά. Και εξηγούμαστε…

Πριν από λίγες μέρες διαβάσατε στο inkomotini.news ότι με την ίδρυση οσονούπω του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ θα απολέσει το προνόμιο να είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που “βγάζει” Κοινωνικούς Λειτουργούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Θα περίμενε κανείς ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα θορυβούσε τους τοπικούς φορείς, αν όχι περισσότερο, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό με την εξέλιξη που αφορά στην ίδρυση τέταρτης Νομικής.

Κι όμως, όχι μόνο δεν εκφράστηκαν διαμαρτυρίες περί υποβάθμισης του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ, αλλά ο πρυτανεύων του ιδρύματος κ. Σταύρος Τουλουπίδης, προέβη σε μια μάλλον αναπάντεχη για τις περιστάσεις δήλωση: «Εμάς δεν μας απασχολεί ο ανταγωνισμός έξω από την Περιφέρειά μας. Αρκεί να είναι υγιής ανταγωνισμός, ο ακαδημαϊκός. Έχουμε πολύ ισχυρά τμήματα, είμαστε το τέταρτο πιο ισχυρό πανεπιστήμιο στη χώρα, με καταξίωση και στην Ελλάδα και διεθνώς. Απλά επιθυμούμε οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται στον πανεπιστημιακό χώρο, στην Ελλάδα, να γίνεται μετά από διαβούλευση».

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε στο περιθώριο της σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕ Ροδόπης, κι ενώ ο κ. Τουλουπίδης κατά την τοποθέτησή του στην ίδια σύσκεψη σημείωνε ότι «η τέταρτη Νομική Σχολή λειτουργεί αποδυναμωτικά στη δικιά μας σχολή…».

Η αντίφαση, συνεπώς, στα λεγόμενα του πρυτανεύοντος του ΔΠΘ, είναι προφανής…