Τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, εκπροσώπησε ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, στο 31ο Διεθνές Ισλαμικό Συνέδριο στην Τεχεράνη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Το θέμα του Συνεδρίου που διοργανώθηκε από το Διεθνές Φόρουμ Προσέγγισης Ισλαμικών Δογμάτων, και υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ήταν «Οι σύγχρονες ανάγκες του ισλαμικού πολιτισμού και η ενότητα στον ισλαμικό κόσμο».

Στο συνέδριο συμμετείχαν Αρχιμουφτήδες, Μουφτήδες και Υπουργοί Εξωτερικών από 93 χώρες του ισλαμικού κόσμου.

ΜΟΥΦΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΙΡΑΝ 1Ο κ. Τζεμαλή είχε την ευκαιρία να κάνει σημαντικές επισημάνσεις σχετικά με τη θεολογική προσέγγιση του κορανίου απέναντι στα θέματα ανεκτικότητας και ειρηνικής συμβίωσης, τονίζοντας ότι «για να μπορεί να επικρατήσει ειρήνη, κυρίως στη Μέση Ανατολή, πρέπει να συμβάλλουν πρώτα οι Σουννίτες και Σιΐτες πνευματικοί ηγέτες, και ότι οφείλουν οι ίδιοι να αποτελούν με τα κηρύγματά τους και την εν γένει δράση τους, πρότυπα ειρηνικής συνύπαρξης για την κοινωνία».

Ο μουφτής Κομοτηνής σημείωσε για μια ακόμη φορά, τη θρησκευτική ελευθερία και την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη, «που είναι γνώρισμα της περιοχής μας» όπως επισήμανε, και ενημέρωσε τους συνέδρους για τα προνόμια που απολαμβάνει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Επίσης συμμετείχε σε  δύο συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και ανακηρύχθηκε ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ισλαμικού Πολιτισμού, με μέλη διακεκριμένους θεολόγους και μουφτήδες από 93 χώρες του ισλαμικού κόσμου. Στις παραπάνω συζητήσεις αναπτύχθηκαν προτάσεις για τον διάλογο μεταξύ σουννιτικού και σιϊτικού κόσμου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο μουφτής Κομοτηνής επισκέφθηκε  και τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιοτολλάχ Αλή Χαμανεΐ, και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Του προσέφερε ως δώρο, δε, το βιβλίο «Τα Μουσουλμανικά Μνημεία της Θράκης» που έχουν εκδώσει οι Μουφτείες της Θράκης, καθώς και το βιβλίο «Θρησκευτικά Μνημεία του Νομού Ξάνθης», που έχουν εκδώσει από κοινού η Μουφτεία Ξάνθης και η Μητρόπολη Ξάνθης. Επιπλέον ο κ. Τζεμαλή επισκέφθηκε την Επαρχία Γκιολεστάν, που βρέχεται από την Κασπία Θάλασσα, και συγκεκριμένα τις πόλεις Γκιορκάν (Υρκανία), Γκιομπέτ, και την ιστορική πόλη Καζβίν, όπου πραγματοποίησε διάφορες ομιλίες και συναντήσεις με τους θρησκευτικούς και πανεπιστημιακούς φορείς της περιοχής.

Τέλος, έδωσε πολλές και σημαντικές συνεντεύξεις σε ιρανικά και διεθνή ΜΜΕ,  όσον αφορά την κατάσταση των μουσουλμάνων της Θράκης. 

Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. Χασάν Ρουχάνι, πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου και ακολούθησαν σημαντικές εισηγήσεις στην ολομέλεια της διοργάνωσης, από διάφορους Μουφτήδες και Υπουργούς Εξωτερικών του ισλαμικού κόσμου, όπως ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Φόρουμ Προσέγγισης Ισλαμικών Δογμάτων Αγιατολλάχ κ. Μοχσίν Αλ Αράκι, ο Μουφτής της Συρίας κ. Μπανραντίν Χασσούν, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ κ. Ιμπραχήμ Τζαφαρί, ο Υπουργός Βακουφίων της Ισλμαικής Δημοκρατίας του Ιράν κ. Μουχαμμεντί, ο Υπουργός Βακουφίων του Αφγανιστάν κ. Μουχάμμετ Οσμάνι, ο Υπουργός Βακουφίων και Θρησκευμάτων της Αλγερίας κ. Μπου Αμπντουλλάχ Γκιουλάμ, ο Μουφτής του Ιράκ κ. Μαχντί Σαμίντι, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κ. Αντνάν Χασάν Μανσούρ, o Πρόεδρος του Σουβουλίου Μουσουλμάνων Σουνιτών του Πακιστάν κ. Λιγιακάτ Μπελούς, ο Υφυπουργός Θρησκευμάτων του Μπανγκλαντές κ. Αχμέτ Μπουγιάν, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Μαυριτανίας κ. Μουχάμμεντ Φαλ, ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Γκάνας κ. Αμντουλμαλίκ Μουμπάρακ, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Τζεβάτ Γκανάνι, ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ινδονησίας κ. Τζεαλεττίν Ραχμέ, ο Μουφτής και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ισλαμικών Υποθέσεων της Αγίας Πετρούπολης κ. Ραβίλ Μπουντζάγιεφ, ο τέως Πρόεδρος του Προεδρείου Ισλαμικών Υποθέσων Τουρκίας κ. Μεχμέτ Γκιορμέζ, καθώς και Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο.