Εν όψει και του ενδιαφέροντος της Ε.Ε. για την ενίσχυση του κλάδου.

Για πρώτη φορά, ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της σηροτροφίας στον ΈβροΕυρεία και εποικοδομητική σύσκεψη υπό τον αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στρατή Ζαφείρη, της Βουλευτού Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νατάσας Γκαρά, του Δημάρχου Σουφλίου κ. Ευάγγελου Πουλιλιού, υπηρεσιακών παραγόντων, σηροτρόφων και μεταποιητών, και εκπροσώπων φορέων που ασχολούνται με τη σηροτροφία, και με θέμα, αφ’ ενός  την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο στην περιοχή του Έβρου, και αφ’ ετέρου την εκπόνηση ενός δομημένου σχεδίου θεσμικών παρεμβάσεων που θα συντελέσει στην ανάπτυξη του κλάδου, πραγματοποιήθηκε στο Σουφλί.

Για πρώτη φορά, ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της σηροτροφίας στον ΈβροΣυγκεκριμένα, στη σύσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς:

  • η μελέτη που έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Βιομηχανίας για την ανάπτυξη της σηροτροφίας στον Έβρο.
  • η ανάγκη λειτουργίας αναπηνιστηρίου στη περιοχή του Σουφλίου.
  • η αξιοποίηση των δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για αναδάσωση της περιοχής με μορεώνες.
  • η ευνοϊκή διεθνής συγκυρία για την ανάπτυξη της σηροτροφίας.
  • το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της σηροτροφίας και για δημιουργία ανταγωνιστικού κλάδου στο διεθνές εμπόριο.
  • η ανάγκη βελτίωσης των αποδόσεων με την επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών μορεώνων.
  • η ύπαρξη ενδιαφέροντος από τους μεταποιητές Ετοίμων Ενδυμάτων και η ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση του κλάδου.
  • η δημιουργία εθνικών ποικιλιών μεταξόσπορου.
  • η ανάγκη δημιουργίας κινήτρων για ενίσχυση του κλάδου με νέους σηροτρόφους.

Για πρώτη φορά, ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της σηροτροφίας στον ΈβροΟ κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στην «ανάγκη ανάπτυξης της παραδοσιακής καλλιέργειας της σηροτροφίας στη περιοχή του Σουφλίου Έβρου», στον «σημαντικό περιβαλλοντικό ρόλο των μορεώνων στη συγκράτηση των υδάτων των πλημμυρών του Έβρου», στην «καταλληλότητα της  καλλιέργειάς τους σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές», και στην «ανάγκη εξεύρεσης λύσης για τη λειτουργία του αναπηνιστηρίου». Δεσμεύτηκε, δε, για τη «δημιουργία ομάδας εργασίας για όλες τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αναπτυχθεί η σηροτροφία στη περιοχή του Έβρου».

Από την πλευρά του ο κ. Ζαφείρης, αναφέρθηκε στο «μεγάλο ενδιαφέρον του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ανάπτυξη του κλάδου», και στην «ανάγκη βελτίωσης των αποδόσεων των σηροτροφείων».

Η κ. Γκαρά, εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον της «για την ανάπτυξη μιας παραδοσιακής καλλιέργειας στη περιοχή του Έβρου», και υπογράμμισε την «ανάγκη εξεύρεσης άμεσων λύσεων για τη λειτουργία του αναπηνιστηρίου».

Ο κ. Πουλιλιός, ζήτησε την «άμεση λειτουργία της ομάδας εργασίας, προκειμένου να μη χαθεί περισσότερος χρόνος για το θέμα της λειτουργίας του αναπηνιστηρίου».