Ο κ. Εξακουστός (δεξιά) με τον κ. Ζαντανίδη.
Ο κ. Εξακουστός (δεξιά) με τον κ. Ζαντανίδη.

Τον Αερολιμενάρχη του αεροδρομίου «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, κ. Στέλιο Ζαντανίδη, επισκέφθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης εξυπηρέτησης πολιτών ΑΜ-Θ, κ. Κωνσταντίνος Εξακουστός, και συζήτησε μαζί του σειρά σημαντικών θεμάτων.

Σε ότι αφορά τις συνδέσεις του αερολιμένα, έγινε συζήτηση για την ενεργοποίηση της σύνδεσης με Αγία Πετρούπολη και Μόσχα, και όπως επισημάνθηκε, γίνεται έρευνα και για άλλη αεροπορική εταιρεία πέραν της Aegean Airlines, η οποία είναι ακριβή, καθώς υπάρχουν εταιρείες που δίνουν 40% χαμηλότερη τιμή, π.χ. η Turkish Airlines. Στους προορισμούς-στόχους, εντάσσονται η Αγία Πετρούπολη, η Μόσχα, το Βελιγράδι, η Λάρνακα, το Τελ Αβίβ, το Παρίσι και το Ηράκλειο. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η δυνατότητα του αερολιμένα να φιλοξενήσει βάσεις στόλων για αεροπορικές εταιρείες, π.χ. της Ryanair.

Οι κύριοι Ζαντανίδης και Εξακουστός κουβέντιασαν και για θέματα που άπτονται της αναβάθμισης του αερολιμένα, όπως είναι η εκκρεμούσα ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης του νέου πύργου ελέγχου, καθώς ο υπάρχων αντιμετωπίζει πρόβλημα στατικότητας. Το υπολειπόμενο κόστος ανέρχεται στις 600.000 ευρώ, το κονδύλι ωστόσο είναι δεσμευμένο, για το θέμα είναι ενήμερος ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης, και αυτό που απαιτείται είναι μόνο η μελέτη από το Υπουργείο. Ο χρόνος αποπεράτωσης των έργων υπολογίζεται σε 12 μήνες.

Συνάμα, ο κ. Ζαντανίδης ανέφερε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει το αεροδρόμιο σε 24ωρη βάση και να προσελκύσει επιπλέον εμπορικές και πολιτικές πτήσεις, απαιτούνται δώδεκα οδηγοί πυροσβέστες, ενώ αυτή τη στιγμή διαθέτει μόνο δύο, και ενίοτε, για την κάλυψη των αναγκών, προστρέχει προσωπικό από άλλα αεροδρόμια. Η πρόταση, είναι να διατεθούν πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης, να εκπαιδευτούν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, και να δημιουργηθεί Πυροσβεστικός Σταθμός στο αεροδρόμιο. Το υπουργείο προστασίας του πολίτη μάλιστα συναινεί, όμως μέχρι στιγμής φαίνεται πως κωλυσιεργεί η ΥΠΑ.

Τέλος, στη συνάντηση έγινε αναφορά και στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ, όπου – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – ο αερολιμένας «Δημόκριτος» δεν συμπεριλαμβάνεται.

«Στόχος είναι να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανέγερσης του νέου πύργου ελέγχου, να δημιουργηθεί Πυροσβεστικός Σταθμός και βάση στόλου για αεροπορικές εταιρίες, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση του αερολιμένα και την προσέλκυση επενδύσεων», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Εξακουστός.