– Δωρεάν πρόγραμμα εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας που εξασφάλισε το Σκακιστικό Τμήμα του Εθνικού.

Ξεκίνησε και φέτος στην Αλεξανδρούπολη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα «Σκάκι στα Σχολεία» του Ιδρύματος Kasparov, το οποίο εξασφάλισε  το Σκακιστικό Τμήμα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης.

ΣΚΑΚΙ-2Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά και ο Εθνικός πήρε τα εύσημα για την ολοκληρωμένη παρουσία του σε δύο Δημοτικά Σχολεία. Έτσι, σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εξασφάλισε και για τη φετινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα, το οποίο έχει ενταχθεί στην ευέλικτη ζώνη του διδακτικού προγράμματος του 7ου Δημοτικού σχολείου της Αλεξανδρούπολης, θα το διδάξει ο προπονητής του Εθνικού Βαρσαμούδης Ιωάννης, και θα το  παρακολουθήσουν 23 μαθητές της Α΄ Τάξης.

Στόχος είναι να εφαρμόζεται κάθε χρόνο σε διαφορετικά σχολεία, ώστε να εκπαιδευτούν περισσότεροι μαθητές και να εμπλουτιστούν περισσότερα σχολεία με το πλούσιο σκακιστικό υλικό που διανέμεται δωρεάν.

Το πρόγραμμα είναι δωρεά του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και περιλαμβάνει μαθήματα για όλη τη σχολική περίοδο, μία σειρά έγχρωμων εικονογραφημένων βιβλίων του ιδρύματος Kasparov για όλους τους μαθητές μεταφρασμένα στα ελληνικά, και πλούσιο σκακιστικό υλικό.                                                           

ΣΚΑΚΙ ΣΧΟΛΕΙΑ 1Παράλληλα ο Εθνικός έχει θεσπίσει ένα ακόμη ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το σκάκι και την ιστορία του, το οποίο υλοποιεί από το 2011 ανελλιπώς κάθε χρόνο σε σχολεία της Αλεξανδρούπολης και το έχουν παρακολουθήσει έως σήμερα πάνω από 4.000 μαθητές, εντελώς δωρεάν. To 2015 παρουσιάστηκε στο 2ο και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, και στο 14ο Νηπιαγωγείο.

Ακόμη, από τον Οκτώβριο του 2015 διδάσκεται σκάκι με προπονητές του Εθνικού και  σε άλλα τέσσερα δημοτικά σχολεία της Αλεξανδρούπολης (10ο-11ο-12ο-Απαλού, και  σε παιδιά της πόλης του  Διδυμοτείχου), σε πρόγραμμα ενταγμένο σε απογευματινές δραστηριότητες.