– του Δημήτρη Χαδόλια, ιατρού, μέλους ΝΟΔΕ Ροδόπης ΝΔ.

Απινιδώστε τη χώρα όσο ακόμη προλαβαίνετε … φώναξαν οι Έλληνες του Λονδίνου.

Ένα αποτέλεσμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκλογές της ΝΔ, ήταν αυτό που καταγράφηκε στο Λονδίνο.

Οι Έλληνες της βρετανικής πρωτεύουσας, ψήφισαν ως εξής:

Κυριάκο Μητσοτάκη: 48,27%

Άδωνι Γεωργιάδη: 36,36%

Ευάγγελο Μεϊμαράκη: 7,83%

Απόστολο Τζιτζικώστα: 7,52%

Είναι προφανές πως το αποτέλεσμα αυτό είναι σημαντικά διαφορετικό από το συνολικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Ποιά είναι όμως τα διακριτά χαρακτηριστικά των Ελλήνων του Λονδίνου στα οποία οφείλεται αυτή η απόκλιση;

Οι Έλληνες του Λονδίνου ζουν σε μια κρατική δομή που λειτουργεί με βάση τη λογική. Ο αξιότερος ανταμείβεται, η εργασιακή ανέλιξη γίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά, δεν στοχεύει στη διατήρηση στρεβλώσεων, και δεν επενδύει στη μετριοκρατία.

Εκεί, η ενεργοποίηση του «ελληνικού δαιμονίου» καταξιώνει· εδώ ενοχλεί και πολλές φορές στοχοποιεί όποιον επιδιώκει να ξεκολλήσει από την πεπατημένη.

Οι Έλληνες του Λονδίνου γνωρίζουν ότι είναι υγιές κανείς να έχει τη δυνατότητα εύκολα να βρίσκει εργασία, αλλά και εύκολα να χάνει την εργασία του· εδώ η ανεύρεση εργασίας είναι εξαιρετικά δύσκολη, όσο υψηλά τυπικά προσόντα κι αν έχει κανείς, όσο δύσκολη είναι και η απομάκρυνση από την εργασία δημοσίου, ακόμη και των πιο ανεπαρκών, ακόμη και των επιόρκων!

Αυτό που στην Αγγλία εφαρμόζεται και παρέχει ευημερία σε ντόπιους και μετανάστες, στην Ελλάδα καλείται «νεοφιλελευθερισμός» από όσους, παρ’ ότι ανεπαρκείς, μέσω στρεβλώσεων έχουν καταφέρει να ευημερούν εν μέσω δυστυχίας.

Η απόσταση και η στέρηση της Ελλάδας, οδηγεί τους Έλληνες του εξωτερικού να την ποθούν και να την εξιδανικεύουν. Όταν λοιπόν τους δίδεται η δυνατότητα να εκφραστούν γι’ αυτήν, όπως έγινε την 20η Δεκεμβρίου, κίνητρό τους είναι αποκλειστικά η συμβολή τους στην ευημερία της πατρίδος. Ως προς την τελική τους απόφαση, οικογενειακές ή προσωπικές στρατηγικές πρωταγωνιστών της πολιτικής μας ζωής, τους αφήνουν παγερά αδιάφορους. Η ψήφος τους είναι ψήφος συνείδησης και όχι το αποτέλεσμα της επίλυσης του γρίφου «ποιος στηρίζει ποιόν» ώστε να ετεροπροσδιοριστούν.

Οι Έλληνες του Λονδίνου θέλησαν με την ψήφο τους να συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει πολιτικό φορέα που με τρόπο ριζοσπαστικό θα διαμορφώσει στη χώρα μας συνθήκες ευημερίας ανάλογες της χώρας που τους φιλοξενεί. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν τους αφορά η ενότητα για την ενότητα, που χάνει τα πολιτικά της χαρακτηριστικά σε μια μεσομακροπρόθεσμη διαδικασία μετάβασης σε … «εν αναμονή ηγέτες».

Είναι προφανές ότι η κατάσταση της Ελλάδας είναι πια οριακή, και αυτό το προφανές είναι που αντιλήφθηκαν οι Έλληνες του Λονδίνου, χωρίς περιστροφές, ιδιοτέλειες, δεύτερες και τρίτες σκέψεις.