Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Γιατί η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την προγραμματική για τον Κομψάτο (δείτε την ΑΠΟΦΑΣΗ)

9 σελίδες η Προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ Θράκης - 8 σελίδες τα νομικά σφάλματα αυτής που εντόπισε η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 7. 
ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΜΨΑΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ (3)
  • 9 σελίδες η Προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ Θράκης – 8 σελίδες τα νομικά σφάλματα αυτής που εντόπισε η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 7. 

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Ιάσμου και του ΤΕΕ Θράκης, που είχε ως αντικείμενο τη διερεύνηση των αιτιών κατάρρευσης της γέφυρας Κομψάτου και την κατάθεση προτάσεων για την αποκατάστασή της.

Το σχέδιο της Σύμβασης προέβλεπε να αναλάβει το ΤΕΕ Θράκης, αντί του ποσού των 50.000 ευρώ, τη διερεύνηση των αιτιών κατάρρευσης, και έπειτα τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης της γέφυρας και της εν συνεχεία δημοπράτησης έργου για την αποκατάσταση της επικοινωνίας του Ιάσμου με τους οικισμούς που βρίσκονται ανατολικά του Κομψάτου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, το ΤΕΕ θα έπρεπε να ολοκληρώσει την υπηρεσία εντός 7 μηνών (από τον Απρίλιο του 2018), δηλαδή μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2018.

Ωστόσο το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης παρέμεινε … σχέδιο, καθώς η τριμελής Ειδική Επιτροπή του άρθρου 7 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ακύρωσε ομοφώνως τη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος στη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μπλόκο δέχτηκε και η αντίστοιχη απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβουλίου Ιάσμου.

  • Η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 7 απαρτίζεται από: Στέλεχος της Αποκεντρωμένης, τον Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και τον τον περιφερειακό σύμβουλο ΑΜ-Θ κ. Χρήστο Γάκη. 

Η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 7 εντόπισε μια σειρά από νομικά σφάλματα στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με βασικότερο «αγκάθι» το γεγονός ότι «από το περιεχόμενο του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης, προκύπτει ότι οι εργασίες που περιγράφονται στο άρθρο 1, εμπίπτουν στην έννοια των προμηθειών, της παροχής υπηρεσιών και γενικών υπηρεσιών του άρθρου 2 παρ. 8 και παρ. 9β του Νόμου 4412/2016, και συνεπώς η υπό κρίση απόφαση αποτελεί κατ’ουσίαν απευθείας ανάθεση προμήθειας και υπηρεσίας, χωρίς την τήρηση των ως άνω διατάξεων των άρθρων 27,28 και 32 του Νόμου 4412/2016». Με απλά λόγια, η Επιτροπή έκρινε ότι η ανάθεση της πραγματογνωμοσύνης στο ΤΕΕ Θράκης αντιβαίνει τον νόμο, αφού δεν πρόκειται ουσιαστικά για προγραμματική σύμβαση αλλά για απευθείας ανάθεση (ενώ από τον νόμο απαιτείται διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση).

  • Δείτε ΕΔΩ το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης που εγκρίθηκε τον Απρίλιο από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
  • Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την απόφαση απόρριψης της προγραμματικής σύμβασης και τις παρατηρήσεις επί του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης.

Κατόπιν των ανωτέρω εξελίξεων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το οποίο συνεδρίασε χθες το απόγευμα (30/7), κλήθηκε να ανακαλέσει την προηγούμενη έγκρισή του επί της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ιάσμου και το ΤΕΕ Θράκης.

Όπως έγραψε το inkomotini.news, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν, με τον περιφερειακό σύμβουλο της πλειοψηφίας Ιρφάν Χατζηγκενέ να ζητά ευθέως την παραίτηση του περιφερειάρχη και των νομικών του συμβούλων, και τον Χρ. Μέτιο να αντιτείνει ότι πρόκειται για … πολιτικό παιχνίδι εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Νωρίτερα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, Κωνσταντίνος Καλούδης, περιέγραψε τη θέση που ο ίδιος υποστήριξε ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 7, ήτοι ότι «δεν πρόκειται για ανάθεση, διότι το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν είναι οικονομικός φορέας κατά την έννοια του νόμου», και ότι «η προγραμματική σύμβαση έγινε στο πλαίσιο της διάθεσης της διοίκησης να υπάρχει ανεξάρτητος πραγματογνώμονας, όχι εξαρτώμενος με σύμβαση από την Περιφέρεια».

Τέλος, σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι, που του απηύθυνε ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης Οντέρ Μουμίν, ο κ. Καλούδης εξήγησε ότι η πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της κατάρρευσης θα ενταχθεί πλέον στη μελέτη για την αποκατάσταση της γέφυρας και θα γίνει από τον ίδιο μελετητή ο οποίος θα προκύψει από διαγωνιστική διαδικασία.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Μπες…facefood, και ζήσε μια ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία!
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood