Το κάλεσμα του Balkan Enformasyon, που ζητούσε “145.000 άνθρωποι να κραυγάσουν με κοινό ενθουσιασμό”, εκτός από προκλητικό, ήταν (και αποδείχθηκε) και για γέλια…

1.000-1.500 άτομα βρέθηκαν στην ομιλία του  Ερντογάν στο ξενοδοχείο Chris & Eve στην Κομοτηνή, και άλλα τόσα περίπου στην προσευχή του στο τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως (“Κιρμαχαλέ”) και στο σχολείο του Τζελάλ Μπαγιάρ.

Κάποιες εκατοντάδες εξ αυτών ήρθαν από την Τουρκία, κάποιες εκατοντάδες από την Ξάνθη, πολλοί από την περιοχή των Αρριανών, ενώ σε αυτό το πλήθος συμπεριλαμβάνονται και οι ουκ ολίγοι συνεργάτες, ακόλουθοι και φρουροί του Ερντογάν και των εννέα υπουργών που τον συνόδευαν, αλλά και οι εκατοντάδες μαθητές του σχολείου, όπως φυσικά και πάρα πολλοί – μουσουλμάνοι και χριστιανοί – που βρέθηκαν στον χώρο από … περιέργεια.

Τούτων δοθέντων, και καθώς η προσδοκώμενη … “λαοθάλασσα” ουδέποτε επιτεύχθηκε, μάλλον ο Ερντογάν απογοητεύτηκε, ενώ όσοι είχαν την ευθύνη της κινητοποίησης και του μεταφερόμενου κόσμου (περιβάλλον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, Δήμος Αρριανών, κύκλοι από την Τουρκία), μάλλον έβαλαν “μπελά” στο κεφάλι τους…

Είναι φανερό και ξεκάθαρο, και έγινε απόλυτα κατανοητό από όλους, οτι ο αστικός πληθυσμός και οι νέοι της μειονότητας, ούτε υπακούν ούτε παρασύρονται ούτε αναγκάζονται, από τα κελεύσματα, την προπαγάνδα και τις πιέσεις των Ερντογανικών. Τόσο απλά.

Και επίσης βέβαια, για την αποτυχία να συγκεντρωθεί “μέγα πλήθος” στην Κομοτηνή ενώπιον του Ερντογάν, μεγάλο ρόλο έπαιξε και το κάζο του Τούρκου προέδρου στις συναντήσεις του με Τσίπρα και Παυλόπουλο.

Υ.Γ. Οι μόνοι που “ξιπάστηκαν” από τα όσα είδαν στην Κομοτηνή, ήταν οι δημοσιογράφοι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη που επιπλέον ήρθαν και αδιάβαστοι (ένας μάλιστα νόμιζε πως το Τζελάλ Μπαγιάρ είναι … τηλεοπτικός σταθμός, ενώ σε έναν άλλον έγινε σεμινάριο από ντόπιους συναδέλφους για να του εξηγήσουν τη διαφορά του μουφτή από τον ψευδομουφτή…).