ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣΣε νέα φιάλη διατίθεται πλέον το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Κίκων» του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας.

«Αλλάξαμε την εμφάνιση αλλά κρατήσαμε σταθερή την υψηλή ποιότητα!», σημειώνουν οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού.

Το ελαιόλαδο «Κίκων» με χαρακτηριστικά ultra premium extra virgin oil, αποθηκεύεται, συσκευάζεται και τυποποιείται στις σύγχρονες, νεότευκτες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, προκειμένου να είναι προστατευμένο από το ηλιακό φως και τις καιρικές συνθήκες. Το ελαιόλαδο του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας έχει βραβευτεί με Χρυσό Διεθνές Μετάλλιο Ποιότητας το 2017 και με Χάλκινο Διεθνές Μετάλλιο Ποιότητας το 2016. 

Η συγκεκριμένη συσκευασία προστατεύεται από κιβώτιο φτιαγμένο από ξύλο οξιάς. Από τον συνδυασμό υψηλής ποιότητας και ανυπέρβλητης γεύσης, προκύπτει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Όλες οι διαδικασίες, από τη συγκομιδή μέχρι τη διάθεση, είναι εναρμονισμένες με τα διεθνή πρότυπα.

Τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΙΚΩΝΤο ελαιόλαδο του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας, βάσει των αναλύσεων που έχουν γίνει, παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Οξύτητα: Έως 0,3% σε ελαϊκό οξύ κατ’ ανώτατο όριο.
 • Κ270: Μέγιστο 0,11.
 • Κ232: Μέγιστο 1,70.
 • Αριθμός υπεροξειδίου: 10 meqO2/kg κατ’ ανώτατο όριο.
 • Κηροί: Μέγιστο 60 mg/kg.
 • Εκατοστιαία αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων: Ίση ή μεγαλύτερη απ 84%.
 • Ποσοστό Ελαϊκού οξέος: Ελάχιστο 72%.
 • Χρώμα: Πράσινο-κίτρινες αποχρώσεις έως χρυσοκίτρινο. Αρχικά το ελαιόλαδο μετά την έκθλιψη του καρπού είναι θολό και αργότερα διαυγάζει πλήρως.
 • Oσμή: Φρέσκο, καθαρό έντονο φρουτώδες ελιάς.
 • Γεύση: Καθαρή, ευδιάκριτη, με χλοώδες νότες που διατρέχουν τους οσφρητικούς τόνους, πικρό και πικάντικο φορτίο σε αρμονική συνύπαρξη.
 • Διάμεσος φρουτώδους: Μεγαλύτερο από 3.

Μαρωνίτικη Ελιά: Ποικιλία από αρχαιοτάτων χρόνων / Η συγκομιδή και τα χαρακτηριστικά του καρπού

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣΗ Μαρωνίτικη ελιά εδραιώθηκε σαν ποικιλία στην περιοχή της Μαρώνειας από αρχαιοτάτων χρόνων και αντιπροσωπεύει το σύνολο του ελαιοκομικού κεφαλαίου της. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι σπάνια και λιγότερο δημοφιλής από άλλες ποικιλίες,  εξ αιτίας   της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας. Τη συναντούμε κυρίως στην βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μαρώνειας. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Μαρωνίτικης ποικιλίας, που αποτελεί και στοιχείο προσδιορισμού της, είναι η μεγάλη αντοχή σε ακραίες καιρικές αλλαγές και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η συγκομιδή της Μαρωνίτικης ποικιλίας είναι πρώιμη  – ξεκινά στα τέλη Οκτωβρίου ή τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου. Συνήθως την έναρξη της συγκομιδής μαρτυρά ο ίδιος ο καρπός, όταν γίνει πράσινος-ιώδες.  Ο καρπός της  είναι μεσαίου μεγέθους με σχήμα σφαιρικό. Είναι συμμετρικός και η θέση της μέγιστης  διαμέτρου είναι κεντρική και έχει στρογγυλεμένη κορυφή. Το χρώμα του είναι σκούρο βιολετί με αναλογία 40% βιολετί και 60% κίτρινο-πράσινο. Είναι διπλής κατεύθυνσης, δηλαδή διατίθεται με μορφή βρώσιμου προϊόντος αλλά είναι εξ ίσου ελαιοποιήσιμος με αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε έλαιο. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη περιεκτικότητα φαινολών που συμβάλουν στη διαμόρφωση του εξαιρετικού αρώματος και στη διατηρησιμότητα του ελαιολάδου λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε ελαιοπικρίνη.

Επτά χρόνια από την ίδρυση του Συνεταιρισμού, που είναι ο μοναδικός ελαιοκομικός φορέας στον νομό Ροδόπης

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ 2Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μαρώνειας ιδρύθηκε στις 10-02-2011 στη Μαρώνεια του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών όπου και εδρεύει αριθμώντας 25 μέλη. Αρχικά εγκαταστάσεις δεν υπήρχαν και όλες οι δραστηριότητες σχετικά με τη διοίκηση, την παραγωγή και την προώθηση των προϊόντων, γινόταν από μια άτυπη έδρα. Σήμερα πλέον η έδρα στεγάζεται σε νεότευκτες εγκαταστάσεις εντός του χωριού της Μαρώνειας. Πρόκειται για τον μοναδικό ελαιοκομικό φορέα της Ροδόπης, ο οποίος εξ αιτίας της οικονομικής δυσχέρειας αποτελεί ακόμη μια επιλογή για τους ελαιοπαραγωγούς,  τους συνεταιριστές και μη, προκειμένου να προσδώσουν αξία στο προϊόν τους. Το ελαιοκομικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται ο Συνεταιρισμός είναι ακόμα μικρό σε σχέση με τις δυνατότητες της περιοχής, αλλά κάθε χρόνο παρατηρείται αυξητική τάση που φαίνεται μέσα από την παραγόμενη ποσότητα ελαιοκάρπου. Από την αρχή της δημιουργίας του ο Συνεταιρισμός είχε και έχει ως κύρια προτεραιότητα την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας αγνού παρθένου ελαιολάδου από την ποικιλία «Μαρωνίτικη», χωρίς προσμίξεις, ώστε να αναδεικνύονται τα ανεκτίμητα στοιχεία της γεύσης και της ποιότητας αυτής της σπάνιας ποικιλίας. Η συγκεκριμένη ποικιλία δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, γι’ αυτό και ο Συνεταιρισμός καταβάλλει προσπάθειες διάδοσής της.