Για τους δρομολογούμενους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση – οι τελευταίοι είχαν γίνει το 2009 – μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου σε συνέντευξη που έδωσε στον ρ/σ/ “Στο Κόκκινο” Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός σημείωσε:

“Το θέμα των μόνιμων διορισμών δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είμαστε σε συνεννόηση με τους θεσμούς, έχουμε κάνει βήματα, όχι τόσα όσα θα θέλαμε αλλά έχουμε κάνει βήματα. Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η ανάγκη των μόνιμων διορισμών, και όπως έχω δηλώσει, τον Οκτώβριο θα ανακοινώσουμε τον αριθμό και το σύστημα πρόσληψης.

Έχετε δίκιο ως προς τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών. Είναι απαράδεκτες οι καθημερινές συνθήκες, όχι μέσα στην τάξη, αλλά το γεγονός ότι έχουν λιγότερες άδειες από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και το γεγονός ότι η τεράστια πλειοψηφία τους δεν μπορεί να διδάξει κοντά στον τόπο διαμονής τους. Αναπληρωτές θα υπάρχουν επειδή τους χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό σε σχέση με το ποσοστό των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει διορισμοί από το 2009. Άρα, πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι το θέμα των διορισμών στην εκπαίδευση. Τώρα, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή να καταλήξουμε σε ένα σύστημα διορισμού διότι ανάμεσα στους φορείς υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ως προς αυτό. Θα ήταν κρίμα να ανακοινωθεί ένας σημαντικός αριθμός διορισμών και αυτό να υπονομευθεί λόγω των μεγάλων διαφωνιών που μπορεί να υπάρξουν για το σύστημα διορισμού.

Γι’ αυτό και εμείς έχουμε αρχίσει να συζητάμε και με τη ΔΟΕ και με την ΟΛΜΕ και με άλλους φορείς το σύστημα διορισμού, το οποίο και θα λαμβάνει υπ’ όψη προϋπηρεσίες αλλά θα δίνει και τη δυνατότητα σε νέους εκπαιδευτικούς να μπορέσουν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σίγουρα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη η προϋπηρεσία. Διότι, το είπατε και ΄σεις, στηριχθήκαμε, και εν πολλοίς δεν κατέρρευσε το εκπαιδευτικό σύστημα, και λόγω αυτών των ανθρώπων. Αυτό λοιπόν πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εννέα, δέκα χρόνια προϋπηρεσίας, και αυτό δεν μπορεί να μην μοριοδοτηθεί γενναιόδωρα. Τώρα, το ποια άλλα πράγματα θα μοριοδοτηθούν, αυτό είναι κάτι που θα το καθορίσει και το σύστημα διορισμών.

Ήδη έχουμε αρχίσει τις συζητήσεις ώστε να δούμε πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε, και στο τέλος να πάρει η Πολιτεία μία πολιτική απόφαση. Τον Οκτώβριο που θα ανακοινώσουμε τον αριθμό, θα ανακοινώσουμε και το σύστημα διορισμού”.