Για την απόφαση του ΣτΕ για την εισαγωγή αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, σε συνέντευξη που έδωσε στον ρ/σ/ «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός σημείωσε:

“Εκτός από τους αθλητές που πήραν θέση ως προς την απόφαση του ΣτΕ, πήραμε και εμείς θέση αλλά βλέπω ότι πολλά Μέσα θεωρούν ότι η δική μας θέση δεν είναι τόσο σημαντική όσο αυτή των αθλητών. Έχει κι αυτό μία σημασία, γιατί το παρουσιάζουν σαν να φταίει πάλι το Υπουργείο Παιδείας και γι’ αυτό. Είναι ένας Νόμος που έχει ψηφιστεί πριν 25 χρόνια. Είναι ένας Νόμος που ενισχύει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Μετά από 25 χρόνια το ΣτΕ έκρινε ότι υπάρχουν προβλήματα με αυτόν τον Νόμο. Εμείς περιμένουμε την επίσημη απόφαση του ΣτΕ για να δούμε όλο το σκεπτικό και όλες τις τεχνικές διαστάσεις. Πάντως είναι απολύτως σαφές ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχίσει να υπάρχει ένα καθεστώς το οποίο κατά τη γνώμη μας ενισχύει πάρα πολύ τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με όλα τα προβλήματα που ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν σ’ αυτόν τον τομέα. Είναι άλλης τάξης πρόβλημα αυτό. Εμάς μας ενδιαφέρει η ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και τέτοιου είδους προνόμια κατά τη γνώμη μας τον ενισχύουν. Είναι σαφές ότι τα παιδιά που είναι αθλητές δεν παίρνουν τη θέση των παιδιών που μπαίνουν κανονικά στα Πανεπιστήμια. Είναι επιπλέον. Άρα δεν υπονομεύεται κανένα σύστημα“.

Υπενθυμίζεται πως η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε οτι η καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Σε ανακοίνωσή του, δε το Υπουργείο Παιδείας, τονίζει:

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αμφισβητεί τις ρυθμίσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διακριθέντων αθλητών, δημιουργεί εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Δημιουργεί όμως και πολλά ερωτηματικά, αφού αυτή τη φορά το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ασχολείται με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά με μια ρύθμιση που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Η απόφαση, δε, έρχεται δύο μήνες πριν από τις εισαγωγικές εξετάσεις! Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναμένει την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης, και διαβεβαιώνει τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που πηγάζουν από τις αρμοδιότητές του για να βρεθούν όλες οι δυνατές λύσεις ώστε οι διακριθέντες αθλητές και αθλήτριες να έχουν ένα ισοδύναμο με το σημερινό καθεστώς πρόσβασης στα ΑΕΙ. Και, εν πάση περιπτώσει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ως προς τις φετινές εξετάσεις“.