20140620_112918[1]Με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των νοσοκομείων Κομοτηνής και Κίρτζαλι την προσεχή Τετάρτη, κορυφώνονται οι κοινές δράσεις για την ενδυνάμωση της συνέργειας των δύο νοσηλευτικών μονάδων και του ιατρικού τους προσωπικού, με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών με έμφαση στα αυτοκινητιστικά ατυχήματα στον κάθετο ελληνοβουλγαρικό οδικό άξονα, που προβλέπει το έργο Medicinet.

Το έργο, υλοποιείται στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης του ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.763.785 ευρώ, με το ποσό των 851.000 ευρώ να αντιστοιχεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Κομοτηνής . Η υλοποίησή του ξεκίνησε κατά τη θητεία του Ηρακλή Χατζηνέστωρος στη διοίκηση του “Σισμανόγλειου” πριν από τρία περίπου έτη και συνεχίζεται επί των ημερών του διοικητή Κώστα Ναλμπάντη για να ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιουνίου, “με βασική ιδέα κάθε περιστατικό που συμβαίνει σε αυτόν το διεθνή δρόμο να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από τα δύο νοσοκομεία. Στο διάστημα που υλοποιείται το έργο τα δύο νοσοκομεία έχουν αναβαθμίσει ουσιαστικά τις υποδομές τους στον εξοπλισμό». 

 «Το μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί μέρος των δράσεων στο πλαίσιο του κοινού πεδίου δράσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Ένα σχέδιο δράσης που θα αποτελέσει οδηγό για την αυξημένη ετοιμότητα και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών που πιθανόν να συμβούν στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στα  ατυχήματα», όπως σημείωσε ο κ. Ναλμπάντης.

Το έργο MediciNet επιλέχθηκε μάλιστα ως Έργο Καλής Πρακτικής από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία».  

Νέα μηχανήματα και επιμόρφωση των εργαζομένων στο Σισμανόγλειο

Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής προχώρησε  στην προμήθεια μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας, εμπλουτίζοντας τον υλικοτεχνικό του εξοπλισμό. Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Ναλμπάντης, στη διάρκεια του προγράμματος, αποκτήθηκε πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο 4×4, κεντρικός σταθμός με οκτώ παρακλίνια μόνιτορ και σύστημα τηλεμετρίας με οκτώ τηλεμετρίες, σύστημα υπέρηχο-τομογραφίας καρδιολογικής χρήσης, ένας πλήρης πύργος λαπαροσκοπικής χειρουργικής, μια φορητή θερμοκοιτίδα μεταφοράς νεογνών, αναπνευστήρας για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τέσσερις απινιδωτές με μόνιτορ, ακτινοσκοπικό μηχάνημα, φορητός υπέρηχος και ένα σύστημα βιντεολαρυγγοσκοπίου.

20140620_113611[1]  20140620_113732[1]

20140620_114906[1] 20140620_115202[1]

 

 

Εξοπλισμό για τα χειρουργεία προμηθεύτηκε το νοσοκομείο του Κίρτζαλι. Αποκαταστάθηκαν οι υποδομές του παλιού κτηρίου, ένας νέος χώρος έχει κατασκευαστεί και έχει τοποθετηθεί ένα σύστημα κλιματισμού και αποστείρωσης του αέρα. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου ιατρικό, παρα-ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εκπαιδεύτηκε μέσω 9 διαφορετικών εξειδικευμένων σεμιναρίων με μια θεματολογία που κάλυπτε τη βασική υποστήριξη ζωής καθώς και πιο εξειδικευμένα θέματα.  Από την πλευρά του Γ.Ν Κομοτηνής, υποβλήθηκαν 120 αιτήσεις από εργαζόμενους στη μονάδα, οι οποίοι παρακολούθησαν σεμινάρια για διάστημα 1,5 μήνα. Ταυτοχρόνως, από μια σειρά δημόσιων εκδηλώσεων, εργαστηρίων και ημερίδων, ενημερώθηκαν ομάδες -στόχου, όπως  μαθητες αλλά και  το ευρύτερο κοινό, αναφορικά με ζητήματα υποστήριξης ζωής της οδικής ασφάλειας.  Ειδικότερα, τον περασμένο Απρίλιο και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, εξελίχθηκαν ενημερωτικά εργαστήρια σε μαθητές Γ΄ λυκείου σε τέσσερα λύκεια της πόλης.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του MediciNet είναι ενταγμένη κι η διοργάνωση διήμερου επιστημονικού συνεδρίου,  με θέμα  «υποστήριξη της ζωής στο τραύμα», με την συμμετοχή επιστημόνων από την Κομοτηνή,  Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη που κορυφώνεται σήμερα Σάββατο στην πόλη.