Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι τελικά νεκρή, όπως διαφαινόταν τα τελευταία 24ωρα. Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής και μετά από ζυμώσεις ωρών εντός και εκτός του κοινοβουλίου της πΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή 80 βουλευτές, ώστε να αρχίσει και να ολοκληρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση που προβλέπουν τα άρθρα της Συμφωνίας.

Μέχρι και την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα χρειαστούν δύο ακόμη ψηφοφορίες. Η δεύτερη χρειάζεται απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών. Η τρίτη όμως ψηφοφορία απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή τουλάχιστον 80 βουλευτές.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, ένας ικανός αριθμός της αντιπολίτευσης πείστηκε με διάφορους τρόπους, παρεμβάσεις και παραινέσεις, ώστε να αλλάξει γνώμη και να υπερψηφίσει την κυβερνητική θέση.

Δημοσιεύτηκε από MИА.mk στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

Η νέα αυτή πραγματικότητα αφενός εμπεδώνει την πολιτική κυριαρχία του Ζόραν Ζάεφ στην ΠΓΔΜ, αφετέρου ρίχνει και το μπαλάκι στην ελληνική πια πλευρά.

Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, αμέσως μετά την αποπομπή του Νίκου Κοτζιά, φαίνεται πως έχει προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ορίζοντα ολοκλήρωσής του τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οπότε αν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, η ελληνική βουλή θα κληθεί να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει προ των ευθυνών του τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική διπλωματία. Τότε θα καταδείξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πώς αντιλαμβάνεται και πώς διαχειρίζεται τις διεθνείς σχέσεις της χώρας με τους βασικούς εταίρους της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και κυρίως, όσον αφορά τους Αμερικανούς.

Όσον αφορά τα «κουκιά», η κυβέρνηση κι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να τα συγκεντρώνουν τουλάχιστον θεωρητικά, αν και το χρονικό διάστημα από σήμερα μέχρι τον Απρίλιο θα είναι εξαιρετικά ικνό πολιτικά. Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα και πάντα αν οι εξελίξεις είναι ομαλές στην ΠΓΔΜ, στις αρχές Απριλίου θα προκηρυχθούν και οι εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες και θα διεξαχθούν τον μήνα Μάϊο.

Ενόψει της εξέλιξης, ο Πάνος Καμμένος σχολίασε: “Ποιος θα φανταζόταν οτι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας, όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται, και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 € μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι”.


Καταγγελίες από την αντιπολίτευση

Γύρω στις 20:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος κυκλοφόρησαν έντονα καταγγελίες από ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης πως υπήρξε προσπάθεια δωροδοκίας βουλευτών με μεγάλα ποσά. Ανάλογα με την πηγή της είδησης, τα ποσά αυτά κυμαίνονταν από 250.000 ευρώ ανά βουλευτή, έως και 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO προβαίνει σε καταγγελίες για δωροδοκία βουλευτών του, προκειμένου να ξεφύγουν από την κομματική γραμμή και να ψηφίσουν θετικά.

Συγκεκριμένα, ο γ.γ. του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ προχώρησε στις καταγγελίες κατηγορώντας την κυβέρνηση για ισχυρές πιέσεις, αν και δεν αποκάλυψε ονόματα και δεν παρέθεσε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.

«Το κοινοβούλιο έχει καταστεί αρένα εκβιασμού. Οι υποσχέσεις είναι πολλές και εκβιάζουν μέχρι και τις οικογένειες βουλευτών», τόνισε, προσθέτοντας ότι προσφέρθηκαν σε βουλευτές μεγάλα ποσά, έως και 2 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ακολουθήσουν την πολιτική του Ζάεφ.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι διέψευσε τις παραπάνω καταγγελίες.

πηγή: zougla.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr