Στρώματα, λεκάνη τουαλέτας, καζανάκι, πλαστική καρέκλα, ρίζες φυτών σε χώμα από γλάστρες… Ανήκουν όλα τους στην κατηγορία των ογκωδών απορριμμάτων, για την απόθεση των οποίων πρέπει να ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, που προϋποθέτει την επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας.

Βέβαια, στην Κομοτηνή – και σε πολλές άλλες πόλεις προφανώς – δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να εγκαταλείπονται, δίχως καμιά συνεννόηση με τους αρμοδίους, ογκώδη αντικείμενα, όπως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, αλλά ακόμη και μπάζα, δίπλα από τους κάδους των απορριμμάτων.

Στην παρούσα φάση, όμως, η συγκεκριμένη κακή συνήθεια αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς καταδεικνύει την πλήρη αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο που διέπει τη στάση ορισμένων συμπολιτών μας.

Από τις αρχές του μήνα, μέσα από ρεπορτάζ του τοπικού τύπου, είχε γίνει γνωστή η αποχώρηση των συμβασιούχων-παρατασιούχων από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής και ότι το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων θα γινόταν από περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Μάλιστα, ακολούθησαν δύο διαδοχικές ανακοινώσεις – εκκλήσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, με τις οποίες καλούνταν οι δημότες να προβαίνουν σε ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, για το διάστημα που θα μεσολαβούσε έως την τοποθέτηση των νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων. Στις επίμαχες δε ανακοινώσεις υπήρχε η παράκληση «να μην αποθέτουν ογκώδη αντικείμενα, κλαδιά, χόρτα κ.λ.π. χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την υπηρεσία», ενώ παρατίθετο και το τηλέφωνο στο οποίο θα μπορούσαν να καλέσουν όσοι σκόπευαν να πετάξουν ογκώδη αντικείμενα.

Μάταιες όμως για ορισμένους οι ενημερώσεις, μάταιες οι παρακλήσεις, μάταια και τα μηνύματα από την ίδια την πραγματικότητα που αντίκριζαν γύρω τους. Η έγνοια τους προφανώς ήταν πώς θα ξεφορτωθούν αυτά που ήθελαν να ξεφορτωθούν. Και το έκαναν…