Το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο του κόσμου πιστεύουν ότι βρήκαν αρχαιολόγοι στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, όπου φαίνεται ότι παρέμεινε…ανενόχλητο για περισσότερα από 2.400 χρόνια!

Το κουφάρι του πλοίου, που έχει μήκος 23 μέτρα και εκτιμάται ότι είναι αρχαιοελληνικό, εντοπίστηκε ένα μίλι περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με το κατάρτι, τα πηδάλια και τα κουπιά του στη θέση τους, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές διατηρήθηκαν λόγω της έλλειψης οξυγόνου σε αυτό το βάθος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, καθηγητή Τζον Άνταμς, “δεν πίστευα ποτέ ότι ήταν εφικτό ένα πλοίο από τον αρχαίο κόσμο να “επιβιώσει” στα δύο χιλιόμετρα κάτω από το νερό. Αυτό θα αλλάξει την αντίληψή μας για την κατασκευή των πλοίων και τη ναυσιπλοΐα στην αρχαιότητα”.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης, ότι “η ανακάλυψη θα δείξει πόσο μακριά μπορούσαν να φτάσουν οι Έλληνες έμποροι στην αρχαιότητα”.

Αγγείο το οποίο χρονολογείται από περίπου την ίδια περίοδο, απεικονίζει παρόμοιο πλοίο που φέρει τον Οδυσσέα μακριά ​​από τις σειρήνες, με τον ομηρικό ήρωα προσδεδεμένο στον ιστό να αντιστέκεται στα τραγούδια τους.

Όσο για την αιτία της βύθισής του, αυτή πιθανολογείται ότι ήταν μια καταιγίδα, με το πλήρωμα πιθανότατα να μην πρόλαβε να βγάλει έγκαιρα τα νερά και να σώσει το σκάφος.

Το πλοίο εκτιμάται ότι ήταν εμπορικού τύπου, όπως αυτά που οι ερευνητές είχαν δει μόνο ως εικόνα πάνω σε αρχαιοελληνικά αγγεία με τον Οδυσσέα και τις Σειρήνες που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα “Guardian”, η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να αφήσει το σκάφος εκεί όπου βρέθηκε, όμως πρόσθεσε πως ένα μικρό κομμάτι του χρονολογήθηκε με άνθρακα από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και πως τα αποτελέσματα “επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το παλαιότερο ναυάγιο που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα”. Η ομάδα πρόσθεσε πως τα δεδομένα θα δημοσιοποιηθούν στο συνέδριο του MAP Μαύρης Θάλασσας, αργότερα αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο.

πηγή: efsyn.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr