Την εξαίρεση των σχολικών κυλικείων, από την υποχρέωση εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμής (POS), όπως προβλέπει η πρόσφατη σχετική ΚΥΑ, ζητούν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Έβρου, Δημήτρης Ρίζος.

Με ερώτησή τους στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπογραμμίζουν την αντικειμενική-πρακτική αδυναμία εφαρμογής του μέτρου στα κυλικεία των σχολείων.

Το κείμενο της ερώτησής τους:

«Στο άρθρο 65 του ν. 4446/2016 «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη- Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις», καθορίζεται η υποχρέωση αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα (POS) .

Οι υπόχρεοι συμμόρφωσης, οι προθεσμίες, οι διαδικασίες δήλωσης και οι κυρώσεις, σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων, ρυθμίζονται και εξειδικεύονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Σε συμμόρφωση των ως άνω εκδόθηκε και η πρόσφατη Κ.Υ.Α. 133473/2017 (ΦΕΚ Β’ 4309/11.12.2017), με την οποία προστέθηκαν οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας (ΚΑΔ), 33.20 έως 96.04, στους οποίους ορίζονται οι υπόχρεοι που οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τριών  μηνών από τη δημοσίευση της ως άνω Κ.Υ.Α.

Στον Κ.Α.Δ. 56.29.20.04 ορίζονται ως υπόχρεοι συμμόρφωσης «υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία)».

Η υποχρεωτικότητα εγκατάστασης τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμών στα σχολικά κυλικεία, προσκρούει σε ορισμένες εγγενείς αδυναμίες που σχετίζονται με τη φύση της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, τα παιδιά και οι έφηβοι, που είναι το κοινό με το οποίο συναλλάσσονται τα κυλικεία, είτε δεν διαθέτουν κάρτα για λόγους νομικής ή πραγματικής αδυναμίας, είτε δεν είναι εξοικειωμένα με το να πραγματοποιούν στην καθημερινότητά τους αγορές με κάρτες.

Επιπλέον, ο χρόνος που εκ των πραγμάτων απαιτείται να διατεθεί για συναλλαγές με κάρτα, επιμηκύνει τη διάρκεια αναμονής των παιδιών στα σχολικά κυλικεία,  απομειώνοντας τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο στο ήδη περιορισμένο διάλειμμα, και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις συναλλαγές.

Τα ποσά που δαπανώνται για την αγορά ειδών στα κυλικεία δεν υπερβαίνουν τις περισσότερες φορές τα 2 ευρώ, ενώ συχνά τα μεμονωμένα είδη πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες του ως άνω τιμήματος (ενδεικτικά το κόστος ενός κουλουριού είναι  0,50ευρώ), συνεπώς είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμο ένα τέτοιο μέτρο καθώς πρόκειται για συναλλαγές χαμηλού κόστους.

Περαιτέρω υπάρχουν και τεχνικής φύσεως δυσκολίες, όπως η μη ύπαρξη τηλεφωνικής γραμμής ή σύνδεσης στο διαδίκτυο, η απόκτηση των οποίων θα επιβαρύνει οικονομικά ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες κυλικείων.

Επειδή και σύμφωνα με τα παραπάνω η εφαρμογή τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμής σε σχολικά κυλικεία, είναι πρακτικά σχεδόν ανέφικτη και πρόκειται να εμποδίσει συναλλαγές χαμηλού κόστους, χωρίς να συνεισφέρει στην ασφάλεια των συναλλαγών ή να εμποδίζει φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  • Τι προτίθεται να κάνει και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν, ώστε να εξαιρεθούν τα σχολικά κυλικεία από την υποχρέωση αυτή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σια)

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαρδάκης Σωκράτης

Γεννιά Γεωργία

Δρίτσας Θεόδωρος

Θελερίτη Μαρία

Ιγγλέζη Κατερίνα

Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα

Μιχελής Αθανάσιος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μουμουλίδης Θέμης

Μπαλλής Συμεών

Μπαλτάς Αριστείδης

Μπγιάλας Χρήστος

Πάντζας Γιώργος

Παπαφιλίππου Γιώργος

Παυλίδης Κώστας

Ρίζος Δημήτρης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σιμορέλλης Χρήστος

Σκούφα Ελισσάβετ – Μπέττυ

Συρίγος Αντώνιος

Φίλης Νικόλαος