Ασπίδα προστασίας στην κριτική που δέχθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης για την προωθούμενη κατάργηση της επιδότησης του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων της Θράκης κατά 12%, βάζουν οι Βουλευτές Έβρου και Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Αναστασία Γκαρά, Γιώργος Καΐσας, Δημήτρης Ρίζος, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά.

Οι Βουλευτές του (συγ)κυβερνώντος κόμματος, σημειώνουν πως το λεγόμενο «12%» είναι μια πρακτική που αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί υγιούς ανταγωνισμού και που εγκυμονεί πρόστιμα για τις ωφελούμενες επιχειρήσεις, και υπογραμμίζουν τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα αφενός με την αναζήτηση ενός συναφούς μέτρου μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, και αφετέρου με τον επερχόμενο νέο αναπτυξιακό νόμο.

Αναλυτικά, αναφέρουν:

«Το ζήτημα με τη συγκεκριμένη επιδότηση δεν δημιουργήθηκε ως γνωστόν το τελευταίο διάστημα, αντίθετα χρονίζει, διότι τα τελευταία πέντε χρόνια ουδείς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ενδιαφέρθηκε να δώσει κάποια λύση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Οι επιχειρήσεις της Θράκης είναι αυτές που πληρώνουν το τίμημα αυτής της ολιγωρίας.

Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει το συγκεκριμένο επίδομα διότι αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί υγιούς ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβληθούν στο άμεσο μέλλον πρόστιμα που μάλιστα θα καταλογιστούν στις ίδιες τις εταιρείες ονομαστικά με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους.

Παράλληλα, η ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε να εξετάσει και να δώσει άμεσα απάντηση στο αίτημα των Επιμελητηρίων της Θράκης να γίνει συμψηφισμός των απαιτήσεων που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη επιδότηση με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Παράλληλα, εξετάζεται να δοθεί παράταση ώστε να μην παραγραφούν τα οφειλόμενα.

Αξιοσημείωτη είναι η ολιγωρία και η προχειρότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο, που δίνεται στις επιχειρήσεις από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80, ποτέ δεν κοινοποιήθηκε, ούτε γνωστοποιήθηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, με αποτέλεσμα να αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιπλέον, το κόστος δεν ήταν εγγεγραμμένο σε κανέναν ετήσιο προϋπολογισμό.

SYRIZA_logo_2012.svgΓια τον ΣΥΡΙΖΑ η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των ακριτικών περιοχών είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, με σχέδιο και ενίσχυση των υγιών επιχειρήσεων, μέσα σε ένα νόμιμο και καθαρό θεσμικό πλαίσιο. Γι’ αυτόν τον λόγο σχεδιάζεται ήδη ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που θα στοχεύει στην πραγματική στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες κάθε περιοχής, αλλά και κάθε κλάδου. Στόχος είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος που άφησαν πίσω τους κουφάρια και τα χρήματα δεν επενδύθηκαν ποτέ.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως ήδη διερευνά τη δυνατότητα επεξεργασίας ενός νέου μέτρου, αντίστοιχου της επιδότησης του 12%, μέσω του νέου πακέτου ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και άλλων κινήτρων και ενισχύσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι και ποια θα είναι τελικά τα μέτρα που θα υιοθετηθούν ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις της ακριτικής Θράκης».