Μεταξύ άλλων επισημαίνουν και το γεγονός οτι η δημιουργία Σταθμού Διοδίων στη Μέστη θα  επιβαρύνει και το κόστος της Υγείας για τους κατοίκους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που εξυπηρετούνται από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ενόψει της προκήρυξης της δημοπρασίας κατασκευής Σταθμού Διοδίων στη Μέστη, οι πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ροδόπη και τον Έβρο, με ανοιχτή επιστολή τους, αφενός υπενθυμίζουν πως πρόκειται για εξέλιξη που εκκινά από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και σχετική ΚΥΑ των πρώην συναρμόδιων υπουργών κ.κ. Χαρδούβελη και Χρυσοχοΐδη, και αφετέρου ζητούν από τη σημερινή κυβέρνηση, που όπως επισημαίνουν “έχει δείξει ιδιαίτερη προσοχή στη Θράκη και στην ενίσχυσή της”, την επανεξέταση του θέματος, προτείνοντας ταυτόχρονα την εγκατάσταση του Σταθμού Διοδίων στην πύλη εισόδου της χώρας από την Τουρκία, στην περιοχή των Κήπων.

Υπενθυμίζεται, οτι για αύριο 19/10, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜ-Θ, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, έχει καλέσει τους Φορείς της Θράκης σε συλλαλητήριο στο Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.

Αναλυτικά η επιστολή των Βουλευτών, Γκαρά Αναστασίας, Καΐσας Γεωργίου, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Μουσταφά Μουσταφά και Ρίζου Δημητρίου.

«Με αφορμή τη σχεδιαζόμενη κατασκευή νέων διοδίων στην Εγνατία, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης, θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να εκφράσουμε την ανησυχία μας, καθώς και της τοπικής κοινωνίας της Θράκης, αλλά και την πρότασή μας.

Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται από την ΚΥΑ 6686 που υπογράφηκε στις 17 /11/ 2014 από τους Γ. Χαρδούβελη και Μ. Χρυσοχοΐδη, προβλέποντας την κατασκευή επιπλέον δέκα σταθμών διοδίων. Μάλιστα, η ΚΥΑ αυτή σχεδιάστηκε και υπογράφηκε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή διαβούλευση με τους φορείς ή τους κατοίκους της Θράκης.

Ωστόσο, πριν λίγες μέρες, η Εγνατία Α.Ε. προχώρησε στη δημοσίευση προκήρυξης δημοπράτησης των πρώτων τεσσάρων σταθμών, περιλαμβανομένου και αυτού της Μέστης.

Στο παρελθόν έχουμε επισημάνει αρκετές φορές τις αρνητικές συνέπειες και τις επιβαρύνσεις που θα προκληθούν σε μια ιδιαίτερη και παραμεθόρια περιοχή όπως αυτή του Έβρου και της Ροδόπης.

%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%b3%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%b1%cf%83Επαναλαμβάνουμε λοιπόν, ότι το κόστος μετακίνησης των κατοίκων από την ακριτική περιοχή προς το εσωτερικό της χώρας θα αυξηθεί. Σημαντικότερο, δε, είναι το γεγονός ότι θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων που φτάνουν σε Ροδόπη και Έβρο, ενώ είναι αντικίνητρο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και για νέες επενδύσεις, καθώς το μεταφορικό κόστος είναι ήδη πολύ υψηλό.

Σημειώνουμε ότι ο Έβρος διαθέτει τέσσερις πύλες εισόδου με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, δύο αγορές και οικονομίες άκρως ανταγωνιστικές, και οποιαδήποτε αύξηση του κόστους εντείνει την ανισότητα μεταξύ των τριών χωρών.

Παράλληλα, θέτουμε και το ζήτημα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που εξυπηρετεί τους πολίτες όλης της Θράκης, και με την εγκατάσταση διοδίων στη Μέστη επιβαρύνεται το κόστος της Υγείας για πολλούς συμπολίτες μας.

Δεδομένων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συνθηκών που επικρατούν στις παραμεθόριες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης, υπολογίζοντας τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η εγκατάσταση διοδίων στη Μέστη, και έχοντας υπ’ όψιν την ιδιαίτερη προσοχή που έχει δείξει η σημερινή Κυβέρνηση στη Θράκη και την ενίσχυσή της,

  • προτείνουμε να επανεξεταστεί η κατασκευή σταθμού διοδίων στη Μέστη, τροποποιώντας την ΚΥΑ Χαρδούβελη – Χρυσοχοΐδη. Ως εναλλακτική πρόταση θα μπορούσε να συζητηθεί η μεταφορά των διοδίων στην πύλη εισόδου της χώρας από την Τουρκία, στην περιοχή των Κήπων, ώστε να μην επιβαρύνονται οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις του Έβρου και της Ροδόπης.

Με εκτίμηση, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Έβρου και Ροδόπης:
Γκαρά Αναστασία
Καΐσας Γεώργιος
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Μουσταφά Μουσταφά
Ρίζος Δημήτριος».