Κάθε άλλο παρά αρεστό στους κόλπους του κόμματος DEB (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας) ήταν το περιεχόμενου του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις Μουφτείες, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση τις προηγούμενες ημέρες.

Αυτό αποτυπώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μειονοτικό κόμμα, όπου γίνεται λόγος για πρόκληση απογοήτευσης και αντίδρασης στη Μειονότητα και στις μειονοτικές οργανώσεις.

«Είμαστε ενάντια στη σκέψη να μετατραπούν οι Μουφτείες σε δημόσιες υπηρεσίες όπου θα υπάρχει διορισμός από το υπουργείο και θα εξαλείψει την αυτόνομη δομή της Μουφτείας», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, ενώ καλούνται ο Υπουργός Παιδείας και όλες οι αρμόδιες αρχές, «δείχνοντας σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, να βρουν μια ειλικρινή λύση στο πρόβλημα με εποικοδομητικό διάλογο με τη Μειονότητα, δείχνοντας την μέγιστη προσοχή για να μην προκληθεί ζημία στο αυτόνομο καθεστώς των Μουφτειών».

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμετ Μέτε, οι οποίοι βλέπουν προσπάθεια «σχεδόν να αλυσοδεθούν οι μουφτείες», μέσω του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος.

Αναλυτικότερα, σε κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι ψευτομουφτήδες (μετάφραση από τα «Tourkikanea.gr»), αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Γίνεται προσπάθεια  οι μουφτείες που αποτελούν ζωτικό φορέα της μειονότητας να τεθούν υπό τον έλεγχο διορισμένων κρατικών υπαλλήλων, ενώ ο στόχος είναι να καταστούν οι μουφτείες συνηθισμένες κρατικές υπηρεσίες. Σαν μην έφτανε η αφαίρεση του δικαιώματος της μειονότητας για εκλογή του μουφτή, αυτή τη φορά εκκενώνουν τις μουφτείες λειτουργικά και υπηρεσιακά.

Μάλιστα απαγορεύεται στην μειονότητα να μιλά την μητρική της γλώσσα στις μουφτείες. Η κατάσταση αυτή, συνιστά συνέχεια της συνεχιζόμενης από πολλά χρόνια έως τώρα πολιτικής άρνησης της ταυτότητας της μειονότητας μας.

Επιθυμούμε να τονίσουμε πως ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελεί παραβίαση των οικουμενικών μειονοτικών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσια αυτό ανακοινώνουμε πως  απορρίπτουμε κατηγορηματικά  το αντίθετο στις απόψεις της κοινής γνώμης σχέδιο νόμου και δηλώνουμε πως το εν λόγω κείμενο δεν θα γίνει αποδεκτό από την μειονότητα».