Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίσθηκαν στις Πηγές Καβάλας και σε παρακείμενη αγροτική περιοχή, ένα αγρόκτημα και μία οικία, πλήρως εξοπλισμένα για την καλλιέργεια, την αποξήρανση, την επεξεργασία και τη συσκευασία κάνναβης.

Από το εσωτερικό της οικίας και το αγρόκτημα, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν εκατό περίπου κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 81 δενδρύλλια κάνναβης και ένα περίπου κιλό κατεργασμένης κάνναβης.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Γερμανίας, ηλικίας 41 και 33 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, με τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Νέστου Καβάλας.

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν τη συντονισμένη επιχείρηση έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών. Κατά τη διάρκειά της εντοπίσθηκε αρχικά το αγρόκτημα όπου οι δύο Γερμανοί καλλιεργούσαν τα δενδρύλλια κάνναβης, ενώ στο κτίριο που υπάρχει στο εσωτερικό του αγροκτήματος, οι αστυνομικοί κατέλαβαν τους συλληφθέντες να προβαίνουν σε επεξεργασία των φυτών.

Από την ενδελεχή έρευνα που ακολούθησε στο εσωτερικό του κτιρίου, διαπιστώθηκε ότι οι Γερμανοί συλληφθέντες είχαν διαμορφώσει και εξοπλίσει κατάλληλα τους χώρους του για την αποξήρανση της κάνναβης και τη μετέπειτα επεξεργασία της.

Εντός του αγροκτήματος εντοπίσθηκε φυτεία 80 δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και ένα πλήρες σύστημα άρδευσης που είχαν εγκαταστήσει οι συλληφθέντες για να ποτίζουν την φυτεία, το οποίο αποτελούνταν από ηλεκτρογεννήτρια, αντλία νερού και αρδευτικούς σωλήνες.

Από τους χώρους του κτιρίου και το αγρόκτημα κατασχέθηκαν συνολικά:

 • 100 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης η οποία ήταν τοποθετημένη σε αυτοσχέδιες κατασκευές κατάλληλες για την αποξήρανση.
 • 80 καλλιεργούμενα δενδρύλλια κάνναβης, ύψους περίπου 1,8 μέτρων.
 • ένα εκριζωμένο δενδρύλλιο κάνναβης.
 • μία συσκευή επεξεργασίας κάνναβης η οποία περιείχε 950 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης στο στάδιο της παρασκευής.
 • διάφορα μηχανήματα, εξαρτήματα και εργαλεία για την περιποίηση της φυτείας (ηλεκτρογεννήτριες, αντλία νερού, σκαπτικά εργαλεία, κλαδευτήρια, ηλεκτρονική συσκευή μέτρησης PH, αρδευτικούς σωλήνες, ποτιστήρια).

Στη συνέχεια, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι των δραστών, βρέθηκε εξοπλισμός κατάλληλος για τη συσκευασία της κάνναβης, μεγάλος αριθμός αεροστεγών συσκευασιών με ακατέργαστη κάνναβη, καθώς επίσης ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης έτοιμη προς τυποποίηση σε συσκευασίες.

Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 990 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.
 • 194 αεροστεγείς νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 11.737 γραμμαρίων.
 • δύο ηλεκτρικές συσκευές τυποποίησης.
 • πλήθος νάιλον συσκευασιών.
 • δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας.
 • το χρηματικό ποσό των 550 ευρώ.

Από την προανάκριση της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας προέκυψε ότι οι δύο δράστες σκόπευαν να εξάγουν την κατασχεθείσα ποσότητα κάνναβης, καθώς και την υπόλοιπη που θα αποκόμιζαν από τα καλλιεργούμενα δενδρύλλια, στη Γερμανία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.