«Ο τρύγος στη Στενήμαχο άρχιζε μετά του Σταυρού, στις 14 Σεπτέμβρη. Όριζαν τη μέρα και ξεκινούσαν όλοι μαζί για τα αμπέλια. Έπαιρναν μαζί τους όργανα, γκάιντες και νταβούλια, κρεμούσαν στα άλογα και στα μουλάρια κουδούνια, και ξεκινούσαν. Έστηναν τα όργανα σε ένα πλάτωμα δίπλα στο αμπέλι και τα άφηναν να παίζουν. Δούλευαν με κέφι και τραγούδι, και όταν τελείωναν, γυρνούσαν και τραγουδούσαν κάθε παρέα στο σπίτι του αφεντικού. Εκείνος τους δέχονταν με στρωμένο τραπέζι και άρχιζε το γλέντι» (Δ.Σ. Λουκάτος-«Αμπελουργικά-λατρευτικά Στενημάχου» Αθήνα 1945-1946.)

Κάπως έτσι ξεκίνησε και το παραδοσιακό γλέντι της «1ης Γιορτής Τρύγου» Κομοτηνής, που διοργάνωσε στην κεντρική πλατεία της πόλης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Ροδόπης με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.
Στον κόσμο προσφέρθηκαν σταφύλια και κρασί, σουβλάκια, μπύρες και αναψυκτικά, ενώ τη μουσική ανάλαβαν ο Γιάννης Κουμής στην γκάιντα, στο καβάλι και στο τραγούδι, ο Θάνος Καρακατσιάνης στο ακορντεόν, και ο Ηλίας Μίσκας στα κρουστά.
Οι…«τρυγητές», τα μέλη του συλλόγου και οι συμμετέχοντες φίλοι της παράδοσης, έδωσαν τον δικό τους ξεχωριστό τόνο στην όμορφη φθινοπωρινή βραδιά!

Και του χρόνου με υγεία και την ίδια διάθεση λοιπόν!

Λίγο πριν το γλέντι “ανάψει”, στην κάμερα του inkomotini.news μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών, Θανάσης Καρακασίδης.