“Είμαι ευτυχής, έχουμε κάνει ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μπορέσαμε και κάναμε ένα βήμα στο Μακεδονικό. Ζούμε την παραδοξότητα να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής”, τόνισε μεταξύ άλλων ο τέως πλέον υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

“Είμαι πολύ περήφανος που με τη δική σας καθοδήγηση κύριε πρωθυπουργέ στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα”, επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες με τα απόρρρητα κονδύλια είναι αθλιότητες. «Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα και ευθύνη», τόνισε. «Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του “Μακεδονικού” με την υποστήριξη σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος”, συμπλήρωσε και συνέχισε: “Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την τιμή και την ευκαιρία που μου έδωσε να αναμετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής. Κάναμε ένα βήμα μπροστά στο Σκοπιανό. Λέω ένα ευχαριστώ στο Ζάεφ και τους 80 βουλευτές”.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε όμως με έμφαση και στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, εξηγώντας πως η διευθέτησή της έχει τρία βήματα που όλα έχουν ολοκληρωθεί:

“Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης, και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια”. “Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία”, συμπλήρωσε, και αποσαφήνισε πως “με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά είναι κανονική εδαφική κυριαρχία. Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός όπου είναι στενά, όπου πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής. Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα. Το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια. Το σχέδιο είναι κλιμακωτά να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση. Αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα δείχνουν ότι η ορθή πολιτική κατά τη γνώμη μας είναι να μην κάνουμε αφαίρεση δικαιωμάτων από τον εαυτό μας εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία”.

Μιλώντας για τη σημασία της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, τόνισε πως “επεκτείνεται ο εθνικός χώρος κυριαρχίας της χώρας, ότι ως παράκτιο κράτος, η χώρα μας μπορεί να ασκήσει όλα τα δικαιώματα του νόμου”. Επίσης, ανέφερε πως “η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σημαίνει για όλους τους φίλους μας και συμμάχους ότι για οποιαδήποτε οικονομική ή άλλη δραστηριότητα εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης, θα πρέπει να ζητάνε την άδεια από εμάς, ενώ δεν τη ζητούσαν μέχρι τώρα, και να καταβάλλουν το αντίτιμο που θα προβλέπει η κάθε συμφωνία”.