Ο Γενικός Δ/ντής του CERN, κ. Rolf-Dieter Heuer.
Ο Γενικός Δ/ντής του CERN, κ. Rolf-Dieter Heuer.

«Με έκπληξη διάβασα οτι ο Δ/ντής του CERN επισκέπτεται τη Λάρισα για να διαπιστώσει τις προϋποθέσεις δημιουργίας Ιδρύματος καταπολέμησης νεοπλασιών. Ασφαλώς κι ασκούνται πιέσεις από τον πολιτικό κόσμο της Θεσσαλίας για την απόκτηση του σημαντικότατου ερευνητικού κέντρου. Αναρωτιέμαι όμως αν ο Δ/ντής επισκέφθηκε την περιοχή μας, το πανεπιστήμιό μας και την Ιατρική Σχολή μας, τη Μοριακή Βιολογία και το μοναδικό τμήμα Γενετικής της Ελλάδας, για να διαπιστώσει οτι είμαστε και η μοναδική περιοχή που συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις για έρευνα. Είμαστε η πύλη εισόδου Βαλκανικών χωρών που θα γιγαντώσει το εγχείρημα και λόγω στρατηγικής θέσης αλλά και λόγω καλών πρακτικών συνεργασίας που μάθαμε να προωθούμε μέσω προγραμμάτων και καλής γειτνίασης», σημειώνει σε τοποθέτησή της στο facebook η πρώην περιφερειακή σύμβουλος ΑΜ-Θ με την παράταξη του κ. Γιαννακίδη και υποψήφια στις τελευταίες εκλογές με το ψηφοδέλτιο του κ. Παυλίδη, κυρία Λίτσα Κουκουβέλα.

Το θέμα της τοποθέτησής της, προφανές: η πρόσφατη επίσκεψη στη Λάρισα του Γενικού Δ/ντή του CERN καθηγητή Rolf-Dieter Heuer, ο οποίος είχε επαφές με εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Ιατρικής Σχολής Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας, και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη Λάρισα μπορεί να δημιουργηθεί ένα ερευνητικό κέντρο για τη διάγνωση και θεραπεία των νεοπλασματικών παθήσεων, καθώς και Μονάδα Θεραπείας Αδρονίων. Υπάρχει η θέληση, υπάρχει η ανάγκη, υπάρχει η τοποθεσία. Συνεπώς, υπάρχουν όλα τα κριτήρια για την υλοποίηση του και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι δουλειά προκείμενου να υλοποιηθεί».

Και η Κουκουβέλα προσθέτει: «Υπάρχει μελετητικός φάκελος, καταγράψαμε τη βούληση μας και το διεκδικητικό πλαίσιο για την ίδρυσή του στην περιοχή μας. Σήμερα, όλοι μαζί, φορείς, αυτοδιοικητικοί, πολίτες, βουλευτές, οφείλουμε να συστρατευθούμε προς αυτή την κατεύθυνση γιατί αφορά δίκαιο, υλοποιήσιμο αίτημα. Ας μη χαρίσουμε ότι μας ανήκει με ελαφρά τη καρδία σε άλλες περιοχές που δεν έχουν την δική μας υποδομή. Όποιος διεκδικεί κερδίζει. Τίποτα δεν χαρίζεται όλα καταχτιούνται!!!».

Ο πρώην περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Άρης Γιαννακίδης, με εκπροσώπους του ΤΕΙ Καβάλας, πέρυσι το καλοκαίρι στο CERN.
Ο πρώην περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Άρης Γιαννακίδης, με εκπροσώπους του ΤΕΙ Καβάλας, πέρυσι το καλοκαίρι στο CERN.

Η κ. Κουκουβέλα, προφανώς θυμάται ότι το πέρυσι το καλοκαίρι, ο τότε Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Άρης Γιαννακίδης, μετά από επίσκεψή του στο CERN, όπου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΕΙ Καβάλας με αντικείμενο την εγκατάσταση κόμβου HELLAS GRID, δήλωνε: «Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μπορεί να αποτελέσει ένα διεθνές σημείο ερευνητικής αναφοράς στον τομέα της αποθεραπείας του καρκίνου. Συντονίζουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να καταφέρουμε να δώσουμε σάρκα και οστά σε μία επένδυση που θα αλλάξει τη μοίρα της περιοχής. Η Περιφέρειά μας, αξιοποιώντας την πλεονεκτική της χωροταξία μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα κέντρο αποθεραπείας καρκίνου με πρωτόνια, προσελκύοντας την αφρόκρεμα του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και δίνοντας, ταυτόχρονα, ελπίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας από ολόκληρη την Βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη».

Από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του CERN και του ΤΕΙ Καβάλας.
Από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του CERN και του ΤΕΙ Καβάλας.

Στις 27 Αυγούστου μάλιστα του 2013, ο κ. Γιαννίδης δήλωνε: «Επενδύουμε στην έξυπνη εξειδίκευση και στην καινοτομία. Επίκειται επίσκεψη υψηλόβαθμου κλιμακίου του CERN για να προχωρήσουμε στη συγκεκριμενοποίηση του πώς θα γίνει η προγραμματική συμφωνία και η συνεργασία μας, ενώ ταυτόχρονα προχωράμε και στην εκπόνηση σχεδίου σκοπιμότητας ενός κέντρου αποθεραπείας καρκίνου».