Στους Μαορί, τους ιθαγενείς της Πολυνησίας που μετακινήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία, ήταν αφιερωμένη η τέταρτη κατά σειρά εκπαιδευτική εκδήλωση για παιδιά Γ΄ και Δ΄ δημοτικού, που διοργάνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, στο πλαίσιο του Προγράμματός του «Αρχαίοι πολιτισμοί του κόσμου».

3Η εκδήλωση περιλάμβανε διαδραστική γνωριμία με τον πολιτισμό των Μαορί, τα ναυτικά ταξίδια, τις πολεμικές και εικαστικές τέχνες, τη δερματοστιξία, τη διατροφή και τις δραστηριότητές τους, μέσα από προβολές, χορογραφίες (πολεμικός χορός «Χάκα», κατασκευές (πήλινα «φυλαχτά») και face painting.

«Ζώντας σε μια πολυπολιτισμική τοπική κοινωνία, στόχος μας είναι η “επαφή” των παιδιών με άγνωστους πολιτισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μέσω της σχολικής ύλης», σημειώνει ικανοποιημένη από την επιτυχία της πρωτοβουλίας, η υπεύθυνη του προγράμματος, αρχαιολόγος-μουσειολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα, προσθέτοντας τη σημασία του γεγονότος ότι η δράση αποτελεί και μια ιδανική ευκαιρία να επισκεφθούν τα παιδιά το αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής.

Τη δική του αξία επίσης έχει το γεγονός ότι το πρόγραμμα υλοποιείται από τους υπεύθυνους του μουσείου εκτός ωραρίου, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το ότι κάθε φορά τα ίδια τα παιδιά (προ)επιλέγουν τη θεματολογία της κάθε επόμενης εκδήλωσης.