Η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας παντί τρόπω – όχι πάντως με πρακτικές τύπου ΕΟΖ -, η ενίσχυση των εμπορικών υποδομών, αλλά και η προώθηση μιας στοχευμένης ενεργειακής πολιτικής στη Θράκη, πρέπει κατά τον κ. Πρόδρομο Εμφιετζόγλου να αποτελέσουν καίριες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

Ειδικότερα για τους πολυσυζητημένους ενεργειακούς αγωγούς, οι σκέψεις του κ. Εμφιετζόγλου φαίνεται πως δεν απέχουν από εκείνες του νέου Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, έτσι όπως αυτές είχαν κατατεθεί από τον ίδιο στην ομιλία του στην Κομοτηνή στις 13 Ιανουαρίου.

Τι είχε πει ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στην Κομοτηνή:

«Το διακύβευμα για εμάς είναι να αξιοποιηθεί η γεωγραφική θέση της Θράκης για τη συνεργασία με όλους τους λαούς της περιοχής. Πάντα στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού κυριαρχικών δικαιωμάτων και της πιστής τήρησης του διεθνούς δικαίου. Πάντα αναγνωρίζοντας τη σημασία της Θράκης για την εθνική μας άμυνα και ασφάλεια. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Θράκη και η Μακεδονία έχουν καίριο ρόλο να παίξουν ώστε η Ελλάδα να καταστεί κόμβος μεταφορών και ενεργειακών διόδων για τη διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ασίας. Είτε αυτό αφορά τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP. Είτε τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Είτε τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Είτε την ενίσχυση του εμπορικού ρόλου των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών και την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων».