“Μέχρι το τέλος του έτους θα προχωρήσουμε στη δίκαιη και αντικειμενική οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών προκειμένου να διασφαλίσουμε τις επιδοτήσεις των αγροτών”, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη.

“Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει τις επιδοτήσεις για τη στήριξη των Ελλήνων αγροτών”, υπογράμμισε ακόμη, ενώ διαβεβαίωσε ότι “δεν πρόκειται να υπάρξουν αδικίες σε καμία περιοχή”. Σημείωσε, δε, ότι έχει επικοινωνήσει με πάρα πολλούς αυτοδιοικητικούς “που έχουν κατανοήσει τη διαδικασία της διαβούλευσης που προηγήθηκε και όλοι έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να συμβάλουν στον διάλογο αυτό τεκμηριωμένα”.

Επίσης ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι “οι ορεινές περιοχές οι οποίες απορροφούν τα 2/3 των πόρων της εξισωτικής αποζημίωσης” καθώς και “όλες οι νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, εντάσσονται στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, άρα, και από εκεί διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται κανένας να αδικηθεί”.

Εξάλλου, ο Κανονισμός 1.305/2013, θέτει νέα κριτήρια, που διαφέρουν από αυτά που είχαν τεθεί με τον προηγούμενο Κανονισμό που ίσχυε από τη δεκαετία του 1980. Τα κριτήρια είναι βιοφυσικά και όχι κοινωνικά. Είναι κριτήρια που περιλαμβάνουν φυσικούς περιορισμούς ή κακές κλιματολογικές συνθήκες, αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί με επενδύσεις. Όμως, ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε: “Εξετάζουμε την ενσωμάτωση των βοσκοτόπων όλων των δημοτικών διαμερισμάτων που έχουν βοσκοτόπους, με βάση ένα κριτήριο που επιτρέπει την ένταξή τους στις ειδικές περιοχές”.

Τέλος, σχετικά με την εγκυρότητα της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, με βάση την οποία έγινε η επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών, ο υπουργός επισήμανε ότι “η μελέτη εγκρίθηκε από το κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άρα ο χάρτης που βγήκε και τα κριτήρια που τέθηκαν βασίζονται σε μια εγκεκριμένη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου”.