(ΒΙΝΤΕΟ) Στην Κομισιόν τα αγροτικά ζητήματα της Θράκης από τον ΙλχάνΑχμέτ

Με έμφαση στη φθίνουσα οικονομικά ομάδα των καπνοπαραγωγών. 
ΙΛΧΑΝ ΜΕ ΣΧΟΙΝΑ

Στο κέντρο λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, βρέθηκε για δεύτερη φορά τα τελευταία δύομισι χρόνια ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχέτ, προκειμένου να διερευνήσει ξανά και να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχουν η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών στη Θράκη, με έμφαση στη φθίνουσα οικονομικά ομάδα των καπνοπαραγωγών (θυμηθείτε εδώ την πρώτη αποστολή του Βουλευτή στις Βρυξέλλες, τον Μάιο του 2016). 

Ο Βουλευτής από τη Ροδόπη συναντήθηκε με τον πιο στενό συνεργάτη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και κορυφαίο παράγοντα της Κομισιόν, τον Έλληνα Μαργαρίτη Σχοινά.

https://www.facebook.com/ilhan.ahmet1/videos/10156893685844238/

Φέτος, ειδικά, υπολογίζεται ότι μπορεί να λείψουν από την οικονομία της Ροδόπης περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ, που καταγράφονται ως απώλεια εισοδήματος από τη νεκρωτική ίωση που έπληξε τα καπνά.

(ΒΙΝΤΕΟ) Στην Κομισιόν τα αγροτικά ζητήματα της Θράκης από τον ΙλχάνΑχμέτ
Ο Ιλχάν Αχμέτ ενεχείρησε στους αξιωματούχους της Κομισιόν εγχειρίδιο (στα αγγλικά και στα ελληνικά), με αναλυμένα και τεκμηριωμένα τα αγροτικά ζητήματα και προβλήματα της Ροδόπης και της Θράκης.

“Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή επιτακτικά από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα του πρόβλημα που αποτελεί οικονομική “βόμβα” για την περιοχή μας. Δυστυχώς, παρά τα ευχολόγια που εκφράστηκαν αρχικά, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος”, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ιλχάν Αχμέτ, και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα διαθέτει ένα πλαφόν 16 εκατομμυρίων ευρώ για ετήσιες αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ, χρήματα που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε καν τις απώλειες του εισοδήματος των καπνοκαλλιεργητών της Θράκης”. Επίσης, όπως τόνισε, “ζητάμε παράλληλα από το ΥπΑΑΤ, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να είναι εύλογες, δίκαιες, και να καλύπτουν το σύνολο της συντελεσθείσας ζημίας, καθώς και να οριστεί χρονοδιάγραμμα πληρωμών, άμεσα”. Καταλήγοντας, ανέφερε εμφατικά: “Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την κυβέρνηση και να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή, μέχρι την επίτευξη τους στόχου της ολικής αποζημίωσης των αγροτών μας και της δικαίωσης του δίκαιου αγώνα τους”.

Ο Ιλχάν Αχμέτ συναντήθηκε ακόμη και με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έλληνα επίσης, Τάσο Χανιώτη. Από τη συνάντηση αυτή, “προέκυψε η δυνατότητα της στήριξης του εισοδήματος για αγρότες μειονεκτικών, ορεινών και ημιορεινών περιοχών, ακόμα και όταν καλλιέργειες όπως είναι τα καπνά έχουν τεθεί εκτός του πλαισίου ενισχύσεων από την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ”.

Δοθέντων των παραπάνω, ο Ιλχάν Αχμέτ θα προχωρήσει άμεσα σε νέα κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου θα θέσει τα εξής ζητήματα:    

  • Ο κ. Χόγκαν κάνει ξεκάθαρο ότι ο τρόπος της διανομής είναι ευθύνη του κράτους-μέλους.
  • Αυτό που μετράει είναι τα στοιχεία της εισοδηματικής ανισότητας και το επίπεδο φτώχειας στην κάθε περιοχή.
  • Δεύτερο στοιχείο είναι ο μικρός κλήρος που δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης διανομής / τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα που μπορούν να στηρίξουν τις ενισχύσεις.
  • Μετά το 2020, α) η πρόταση της Επιτροπής ξεκάθαρα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα-μέλος να κάνει διανομή με μια σειρά κριτήρια, β) τονίζεται το γεγονός ότι χρειάζεται αναδιανομή προς τους μικρότερους παραγωγούς, γ) χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση στις περιοχές που η γεωργία έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον, στην κοινωνική συνοχή και στο εισόδημα.  
  • Η στρεμματική ενίσχυση θα πρέπει να είναι υψηλότερη στις φτωχότερες περιοχές. Η σημερινή στρεμματική ενίσχυση στην Ελλάδα είναι 55 ευρώ στο στρέμμα.
  • Το 4% του ΑΕΠ που εκπροσωπεί ο γεωργικός τομέας στην Ελλάδα, παίρνει περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα από το υπόλοιπο 96% που είναι οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας.

(ΒΙΝΤΕΟ) Στην Κομισιόν τα αγροτικά ζητήματα της Θράκης από τον ΙλχάνΑχμέτ

Το δια ταύτα κατά τον Ιλχάν Αχμέτ, είναι: “Μετά από όλα τα παραπάνω, το εύλογο ερώτημα παραμένει προς την κυβέρνηση: Σκοπεύει να ενισχύσει, να στηρίξει, να εκπονήσει πολιτικές που θα στοχεύουν στη διατήρηση των σημερινών θέσεων απασχόλησης στον αγροτικό τομέα της περιοχής μας; Ή αντιθέτως θα συνεχίσει την ανερμάτιστη πορεία προς τη συνολική απαξίωση και μελλοντική εξαφάνιση εντέλει των καπνοπαραγωγών της Θράκης;”.    

Οι γενικότερες αναπτυξιακές προοπτικές της Θράκης

Συγχρόνως ο Βουλευτής Ροδόπης συζήτησε με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν για τις ευρύτερες αναπτυξιακές προοπτικές που προοιωνίζονται για τη Θράκη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “ο κ. Σχοινάς μου επισήμανε ότι πολλές φορές η εκπροσώπηση της Θράκης απουσιάζει από διεθνή φόρα και τα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, την ίδια στιγμή που η ένταξη στη Συνθήκη Schengen το προσεχές χρονικό διάστημα χωρών όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, διανοίγει ευρύτατους αναπτυξιακούς διαδρόμους για όλη την βόρεια Ελλάδα, σε μια γεωγραφική ενότητα που εκτείνεται από τον Αλιάκμονα έως τον Δούναβη. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να μεταφέρει στο υψηλότερο επίπεδο την πολιτική ατζέντα της Θράκης όπως τέθηκε μέσα από τη συζήτησή μας”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood