ΣΕΙΡΗΝΑΔοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των Σειρήνων Συναγερμού Πολιτικής Άμυνας σε όλη την επικράτεια, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 1 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014», ως εξής:

– Στις 11:00 π.μ., σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα: διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης.

– Στις 11:05 π.μ., σήμανση λήξης συναγερμού, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα: συνεχής ήχος σταθερής έντασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών, «η ενεργοποίηση των Σειρήνων Συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας».

 

 

 

INFO

ΓΕΝΙΚΑ

Οι ηλεκτροκίνητες σειρήνες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ακουστικών σημάτων, και ειδικότερα για συναγερμούς.

Οι ηλεκτροκίνητες σειρήνες συναγερμού πολιτικής άμυνας, ειδοποιούν για επικείμενη αεροπορική επίθεση τους πληθυσμούς των πόλεων.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εγκατεστημένες περίπου 700 ηλεκτροκίνητες και 1.000 χειροκίνητες σειρήνες συναγερμού στα αστικά κέντρα και σε ακριτικές περιοχές.

Υπεύθυνος φορέας για τη λειτουργία τους είναι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σε συνεργασία με την ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών).

Στην Ελλάδα οι πιο συνηθισμένοι τύποι ηλεκτρικών σειρήνων πολιτικής άμυνας, είναι ο γερμανικός SIEMENS L135, και ο ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής ΝΕΒΑ55 της εταιρείας ΒΗΛΜΑ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η σειρήνα ΝΕΒΑ55 αποτελείται από τα εξής βασικά μέρη:

α. Το ηχητικό συγκρότημα

β. Τον ηλεκτροκινητήρα

γ. Το κάλυμμα

δ. Το μεταλλικό υπόβαθρο

Το ηχητικό συγκρότημα αποτελείται από το σταθερό κέλυφος, που είναι ένα κυλινδρικό «δοχείο» με εννέα θυρίδες, και την πτερωτή, που είναι ένας κατακόρυφος πτερυγοφόρος δίσκος. Η πτερωτή περιστρέφεται εντός του σταθερού κελύφους, και καθώς το ρεύμα αέρα διακόπτεται περιοδικά (στραγγαλισμός), παράγεται ένας ήχος πίεσης 105 dB (σε απόσταση 30 μ.) και συχνότητας 420Hz.

Το ηχητικό συγκρότημα είναι προσαρμοσμένο επί του ηλεκτροκινητήρα ο οποίος κινεί την πτερωτή με ταχύτητα 2.800 στροφών / λεπτό. Στο κάτω τμήμα του κινητήρα υπάρχει η βάση του, που στηρίζει τη σειρήνα πάνω στο μεταλλικό υπόβαθρο, το οποίο συνήθως είναι ένας τρίποδας δύο περίπου μέτρων.

Επί του ηχητικού συγκροτήματος είναι προσαρμοσμένο το κάλυμμα της σειρήνας, που έχει σχήμα ανεστραμμένου πιάτου. Το κάλυμμα εξυπηρετεί στην προστασία της σειρήνας από κλιματολογικά φαινόμενα, και βοηθά στην καλύτερη διάδοση του ήχου.

Οι χειροκίνητες σειρήνες προβλέπονται όπου υπάρχει εγκατεστημένη ηλεκτροκίνητη σειρήνα, και λειτουργούν επικουρικά. Αποτελούνται από το ηχητικό συγκρότημα, τον χειροστρόφαλο και τον τρίποδα.