“Φτάνουμε σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης και ενός συμβιβασμού ως το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και το τέλος του προγράμματος. Ο Παύλος Πολάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα γιατί “ο λαός έβαλε πλάτη”. Αυτό που ξεχνάνε ΝΔ και ΜΜΕ, είναι ότι η συμφωνία που ολοκληρώνεται ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή και μετά έγιναν εκλογές, υπογράμμισε. “Αν είχαμε πλήξει τους πιο αδύναμους θα είχαμε πέσει”, λέει, και συμπληρώνει πως η κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει αναδιανομή από τα πιο πλούσια στα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα. “Τα πλεονάσματα πιάνονται διότι παράγεται παραπάνω πλούτος και έχει πάρει μπρος η οικονομία. Ενδεικτικό είναι ότι η ανεργία έχει ρεκόρ πτώσης από το 27,5% στο 20%. Αυτό το 7% σημαίνει ότι ο κόσμος αυτός βρήκε δουλειά, καταναλώνει και επιτεύχθηκε η άνοδος της οικονομίας. “Ο άλλος λόγος που βγαίνουν τα πλεονάσματα είναι ότι δεν κλέβουμε”, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

 

“Σαφώς και υπάρχει ένας αριθμός συμπολιτών μας που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους τους, οπότε μετά τα μνημόνια πρέπει να οργανωθεί η ανακούφιση των στρωμάτων που σήκωσαν πολύ βάρος στις πλάτες τους“, συμπλήρωσε και επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ένα άλλο κράτος. “Υπό συνθήκες κινδύνου όμως το πρώτο που κάνεις είναι να πατήσεις στα πόδια σου. Η απουσία φορολογικών μηχανισμών ελέγχου είναι ενδεικτικό του τι επικρατούσε τόσα χρόνια”, τόνισε ακόμη και συνέχισε: “Σήμερα είναι υπό αμφισβήτηση οι πολιτικές της λιτότητας που οδήγησαν στην χρεοκοπία πολλές χώρες του Νότου. Το 2018 δεν είναι 2015. Τότε ήμασταν πολύ αδύναμοι. Επιπλέον σήμερα η Ευρώπη έχει αλλάξει”.

Επιπλέον ο κ. Πολάκης τόνισε ότι “αυτά τα τρία χρόνια λειτουργούσαμε υπό επιτροπεία ωστόσο κάναμε κάποια πράγματα, ολοκληρώσαμε έργα που για χρόνια παρέμεναν ανολοκλήρωτα, και αν το έπραττε για παράδειγμα ο Σαμαράς θα βαρούσαν οι καμπάνες στον ΣΚΑΪ. Πραγματοποιήσαμε χρόνια αιτήματα των κατοίκων όπως εδώ στη Σύρο που πλέον γίνονται αεροδιακομιδές”.

Η δέσμευση της συμφωνίας για τις συντάξεις είχε παρθεί με την πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι ο ΕΦΚΑ θα έχει έλλειμμα. Φαίνεται όμως ότι ο ΕΦΚΑ αντί για 1,2 δισ. έλλειμμα θα έχει παραπάνω από 1 δισ. πλεόνασμα. Άρα; αναρωτήθηκε ο κ. Πολάκης.

Τα τρωκτικά που είχαν δόντι συνέχισαν να κερδοσκοπούν στην κρίση

“Τα τρωκτικά που είχαν δόντι συνέχισαν να κερδοσκοπούν στην κρίση», δήλωσε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μιλώντας για το πάρτι στην υγεία.

Χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τη μεταρρύθμιση που έγινε στη χώρα στο σύστημα υγείας.

“Είμαστε η μοναδική χώρα που αποσυνδέει την ασφαλιστική κάλυψη από το δικαίωμά σου όταν έχεις ανάγκη να παίρνεις δημόσια, δωρεάν, έγκαιρη περίθαλψη στις δομές. Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός και εγώ θα είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό που νομοθετήσαμε” είπε.

Απαντώντας για τα υλικά στα νοσοκομεία είπε ότι υπάρχουν σε αφθονία υποστηρίζοντας ότι όσα ακούγονται προέρχονται από την ΠΟΕΔΗΝ και τον κ. Γιαννακό «όλα είναι ψέματα».

«Το 2014 τα νοσοκομεία έκλεισαν τους απολογισμούς τους με 740 εκ. ευρώ χρέος. Το 2015 αυτό έγινε 930 εκ. Το 2016 είχαμε 35 εκ. πλεόνασμα και το 2017 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 370 εκ. ευρώ πλεόνασμα. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν την αντιστροφή της εικόνας στα νοσοκομεία. Σήμερα έγιναν 16.500 νέε προσλήψεις στην υγεία όπου οι 8.000 είναι μόνιμες. Κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ήταν να ενισχυθεί το σύστημα υγείας. Τέτοια ενίσχυση το ΕΣΥ είχε να τη δει από την ίδρυσή του υπογράμμισε ο κ. Πολάκης.

Μας κουνάν το δάχτυλο και είχαν λάθος 100 μοριοδοτήσεις

Μιλώντας για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισε ότι “μια συμμορία διαχειριζόταν τα πάντα, εμείς προκηρύξαμε το διαγωνισμό και βάλαμε τα κριτήρια μοριοδότησης του ΑΣΕΠ ώστε οι προσλήψεις να γίνουν με βάση αυτά. Μετά από καταγγελία έμαθα ότι η βαθμολόγηση που έκαναν στους γιατρούς ήταν με τον παλιό τρόπο. Μας κουνάν το δάχτυλο οι αλητήριοι ενώ είχαν 100 λάθος μοριοδοτήσεις. Προκαλώ τον οποιονδήποτε στην Ελλάδα, απ’ άκρη σε άκρη της χώρας να πει για έναν από όλους αυτούς τους 16.500 διορισμούς ότι προσλάβαμε γιατρό με τον ίδιο τρόπο που έκαναν παλιά, θα παραιτηθούμε εγώ και ο Ανδρέας. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θάνατο της μικρής Μελίνας όπου η εξαδέρφη του υπουργού κρίθηκε ότι έχει ευθύνες, ο κ. Πολάκης είπε κατηγορηματικά: “Αν η ξαδέρφη μου ευθύνεται θα πληρώσει”, αναρωτήθηκε ωστόσο “υπάρχει οικογενειακή συνευθύνη στην άσκηση της ιατρικής;”, και βέβαια δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στους «πληρωμένους δολοφόνους του Πρώτου Θέματος οι οποίοι για να χτυπήσουν εμένα πολιτικά κατακρεούργησαν την ξαδέρφη μου”.

πηγή: avgi.gr