Εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, η υποβολή πρότασης στην Πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης με τίτλο “Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου – Συνεργαζόμαστε / Αναβαθμιζόμαστε / Αποκτούμε Ταυτότητα”,  μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία/ΕΠΑνΕΚ), συμπράξεων Δήμων και Εμπορικών Φορέων, για έργα και παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.

Δήμος Κομοτηνής και τοπικός Εμπορικός Σύλλογος, με την υποστήριξη και της Ομοσπονδίας Εμπορικών, Βιοτεχνικών και Επαγγελματικών Σωματείων Ροδόπης, έχουν ήδη προβεί τους τελευταίους μήνες σε δυναμική προεργασία, προσδιορίζοντας ως περιοχή-“στόχο” την ευρύτερη περιοχή επί των οδών Ερμού, Κανάρη, Ηφαίστου, Ηπείρου, Μπιζανίου, Κοραή, Κιλκίς, Σερρών.

Το μέγιστο ύψος της χρηματοδότης ανέρχεται στο 1,9 εκ. ευρώ.

  • Ο Δήμος θα διαχειριστεί το 1,5 εκ. για έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού των δημόσιων χώρων, όπως διαπλάτυνση και κατασκευή πεζοδρόμων, μετατροπή των δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας, κατασκευή υπαίθριων πολιτιστικών-αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών και χώρων ανάπαυσης, ανάπλαση πλατειών, υπογειοποίηση καλωδίων κοινής ωφέλειας, παρεμβάσεις προσβασιμότητας ΑμεΑ, εγκατάσταση wi-fi και συστημάτων έξυπνου οδοφωτισμού, αντικατάσταση και προμήθεια βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων, προμήθεια συστημάτων έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Ο Εμπορικός Σύλλογος θα έχει στη διάθεσή του μέχρι και 400.000 ευρώ για την επιδότηση με 2.000 ανά συμμετοχή, των επαγγελματιών που με τη συναίνεσή τους θα περιληφθούν στη δράση – και οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν περίπου τους εκατό – προκειμένου να ανακαινίσουν τις προσόψεις των καταστημάτων τους έτσι ώστε αυτές να χαρακτηρίζονται από ομοιόμορφα γνωρίσματα – υπό την έγκριση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων.

Δήμος Κομοτηνής και Εμπορικός Σύλλογος, θα συνεργαστούν με την εταιρία Lever η οποία έχει εμπειρία από ανάλογα projects και έχει να επιδείξει ως σημαντικότερο παράδειγμα την αγορά του Κολωνακίου στην Αθήνα.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων, λήγει στις 5 Νοεμβρίου.

Περιγράφοντας την όλη ενέργεια ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ευχαρίστησε και συνεχάρη την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κική Κωνσταντινίδου και την πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ανέστη Βαφειάδη για την “πολλή και δύσκολη δουλειά που έχουν ήδη κάνει”, και σημείωσε πως το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί μέρος του σχετικού σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, αφού όπως υπογράμμισε: “Προτεραιότητα της διοίκησής μας ήταν και είναι η ανάδειξη του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης. Πρώτη μεγάλη παρέμβαση υπήρξε ο ποδηλατόδρομος. Ακολουθεί η ανάπλαση της περιοχής του βυζαντινού τείχους και της Τσανακλείου Σχολής, και συνεχίζουμε με αυτή την παρέμβαση”.

Για “μεγάλο, αναπτυξιακό έργο που θα βοηθήσει την τοπική αγορά και επιχειρηματικότητα”, έκανε λόγο η κ. Κωνσταντινίδου.

Για “μεγάλης σημασίας έργο με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην επικσεψιμότητα και στην οικονομική τόνωση της αγοράς”, μίλησε ο κ. Βαφειάδης.