Το “Πιστόλι του Νεύτωνα” (εκδόσεις “Τραυλός”), το δεύτερο μετά τις “Αναμνήσεις Συμμετρίας” (εκδόσεις “Γαβριηλίδη”), βιβλίο του μαθηματικού Ανδρέα Λύκου, παρουσιάστηκε στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο “Δημοκρίτειο”.

Στο κοινό που γέμισε την αίθουσα, οι ήρωες του βιβλίου συστήθηκαν μέσω της μαθηματικού Άννας Γαβριήλ, της αρχαιολόγου Νάγιας Δαλακούρα, της μαθηματικού και συγγραφέως Κατερίνας Καλφοπούλου, και του φιλολόγου Μπάμπη Καραγεωργίου.

“Το Πιστόλι του Νεύτωνα” περιλαμβάνει δύο “παράλληλες” αστυνομικές ιστορίες που εκτυλίσσονται σε διαφορετικές εποχές. Η μία έχει “φόντο” τη διαμάχη του Νεύτωνα με τον Λάιμπνιτς για την πατρότητα του Απειροστικού Λογισμού, που ουσιαστικά είναι και η πρώτη καταγεγραμμένη υπόθεση περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Η έτερη – αμιγώς μυθοπλαστική – περιγράφει μια ανάλογη διαμάχη δύο καθηγητών μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του σήμερα, που συνδέεται με εκείνη του παρελθόντος και η οποία αποτελεί τη “λύση του μυστηρίου”.

Το βιβλίο, που έχει αναδειχθεί «Βιβλίο του Μήνα» στον ιστότοπο της ομάδας Θαλής+Φίλοι, απευθύνεται στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό και όχι μόνο στους λάτρεις της μαθηματικής επιστήμης.

Για τη συγγραφή του, που διήρκεσε περίπου επτά μήνες, απαιτήθηκε έρευνα του συγγραφέα, τριών περίπου ετών.

Ποιος είναι ο Ανδρέας Λύκος

Ο Ανδρέας Λύκος γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1975. Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Στατιστική, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Katholieke Universiteit di Leuven του Βελγίου. Από το 2004 εργάζεται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κάθε χρόνο συμμετέχει ως συντονιστής καθηγητής σε πολιτιστικά προγράμματα που έχουν ως κύριο αντικείμενο τη συνάφεια των μαθηματικών με τις τέχνες. Σχετικές του εργασίες έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και ημερίδες.