– «Μόνη λύση η στροφή και της Ελλάδας και όλης της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη, με δικαιοσύνη και με μεγάλες μεταρρυθμίσεις εναντίον του πελατειακού κράτους, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς». 


Όχι στο πακέτο Γιούνκερ, για το οποίο γινόταν συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά σε μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού και της νέας ελληνικής κυβέρνησης,  αφιέρωσε όλο σχεδόν τον χρόνο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Μάνφρεντ Βέμπερ, στον οποίο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, απάντησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντάς του:

«Κύριε Βέμπερ, καταλαβαίνω την πικρία σας γιατί έχασε ο φίλος σας ο κ. Σαμαράς τις εκλογές στην Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι η Δημοκρατία. Σας συμβουλεύω να αφήσετε την κινδυνολογία και τη διαστρέβλωση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Έλληνες πολίτες ψήφισαν εναντίον μιας καταστροφικής, μονομερούς λιτότητας, που έφερε τεράστια ύφεση, τεράστια ανεργία, τεράστια φτώχεια, και άδικη κατανομή των βαρών, γιατί οι πλούσιοι φίλοι σας στην Ελλάδα, με ευθύνη των πολιτικών σας φίλων, δεν πληρώνουν φόρους. Και αυτό – το τέλος της μονόπλευρης λιτότητας – είναι ελπίδα για όλη την Ευρώπη».

Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης, σημείωσε: «Είναι πλέον ώρα, όπως ο κ. Ντράγκι είπε «θα κάνω whatever it takes για να προστατεύσω το ευρώ», και η Κομισιόν και το Συμβούλιο να κάνουν «whatever it takes» για να ενισχύσουν επιτέλους τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στη θέση της καταστροφικής λιτότητας. Ενισχύοντας και με δημόσιους πόρους το ανεπαρκές πακέτο Γιούνκερ, και με συμβολή των κρατών-μελών και του Συμβουλίου, και με κριτήρια κατανομής των επενδύσεων – οι επενδύσεις να πάνε στις χώρες που υποφέρουν από μεγαλύτερη αποεπένδυση, από μεγαλύτερη ανεργία, από μεγαλύτερη φτώχεια».

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδημούλης, επισήμανε ότι «αυτό που έγινε στην Ελλάδα την Κυριακή, και ευτυχώς το σέβεται και η Κομισιόν και το Συμβούλιο, σε αντίθεση με τον κ. Βέμπερ, ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας για τους ευρωπαϊκούς λαούς».

Στη συνέχεια, ο Μπερντ Λούκε από το κόμμα των Ευρωσκεπτικιστών Alternative fur Deutschland (AFD), έθεσε την εξής ερώτηση στον Δ. Παπαδημούλη: «Ο κ. Βέμπερ είπε ότι η Ελλάδα βρήκε αλληλεγγύη στην Ευρώπη, ενώ εσείς, ότι ο ευρωπαϊκός λαός υπέστη τα δεινά της λιτότητας, ότι η ανεργία έχει φτάσει σε απίστευτα ύψη, ότι η αλληλεγγύη της Ευρωζώνης κυρίως ωφέλησε τους πιστωτές και τις τράπεζες;».

Και έλαβε την εξής απάντηση από τον Έλληνα Ευρωβουλευτή: «Οι Έλληνες πολίτες τιμώρησαν τους υπεύθυνους για την κυβερνητική πολιτική που περιγράψατε, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά η λύση κ. Λούκε, δεν είναι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, όπως εσείς προτείνετε, γιατί τότε, εκτός των άλλων θα χάσουν τα χρήματά τους και οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Η λύση είναι μια στροφή και της Ελλάδας και όλης της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη, με δικαιοσύνη και με μεγάλες μεταρρυθμίσεις εναντίον του πελατειακού κράτους, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, που επί σαράντα χρόνια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφτιαξαν στην Ελλάδα».