Κάλεσμα συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων, τόσο σε επίπεδο πολιτών όσο σε επίπεδο παρατάξεων, ενόψει των δημοτικών εκλογών, απευθύνει η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Αντροπή» Ελένη Λαφτσή.

Η πρότασή της αναφέρεται σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία περί της «αναγκαιότητας για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου στον Δήμο Κομοτηνής», και ακολούθως σε προγραμματική συμφωνία προ των εκλογών, ενώ όσον αφορά το πρόσωπο που θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής μιας τέτοιας εξέλιξης, η κ. Λαφτσή κάνει λόγο για κάποιο νέο πρόσωπο, κοινής αποδοχής.

Μάλιστα, άμεσα η κ. Λαφτσή, θα ξεκινήσει κύκλο σχετικών επαφών.

Αναλυτικά η θέση της επικεφαλής της “ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής”:

“Η ψήφιση του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση (“Κλεισθένης”), αποτελεί αναμφισβήτητα τομή στην πορεία του θεσμού γιατί ανοίγει τον δρόμο για διάλογο, συναινέσεις, για αναζήτηση κοινών τόπων, και μας υποχρεώνει ταυτόχρονα όλους να ξαναδούμε από την αρχή, στη βάση της συνεργασίας, τον τρόπο παρέμβασης και άσκησης της πολιτικής στον χώρο αυτόν, προς όφελος πάντα των τοπικών κοινωνιών, των πολιτών που αναγνωρίζουν ότι στα τοπικά πράγματα μπορούν να αναζητηθούν οι καλύτερες λύσεις χωρίς εγωισμούς και την αλαζονική ασφάλεια της πλειοψηφίας.

Εμείς, ως αυτοδιοικητική κίνηση, σ΄αυτό το χρονικό διάστημα που μας έφερε η κοινωνία σε θέση ευθύνης στα δημοτικά πράγματα, ασκήσαμε υπεύθυνη, προγραμματική, στη βάση θέσεων και προτάσεων, αντιπολίτευση. Σε όποια θέματα συνέκλιναν οι απόψεις μας, στηρίξαμε, όπου όμως υπήρχε διάσταση, ασκήσαμε έντονη κριτική, απαλλαγμένη από λαϊκισμό και ιδιοτέλεια. Με γνώμονα πάντα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.

Παρά βέβαια την υπεύθυνη αυτή στάση μας, δεν έγινε κατορθωτό να μετατοπίσουμε τις ασκούμενες πολιτικές στα θέματα εκείνα που είναι κομβικής, στρατηγικής σημασίας για τον Δήμο. Παρ’ ότι αναγνωρίζουμε ότι την πρώτη τετραετία της διοίκησης Πετρίδη επιτεύχθηκε “οικονομικό νοικοκύρεμα”, σ΄αυτήν που διανύουμε ήδη, ο Δήμος είναι σε τέλμα. Λείπουν το σχέδιο, οι προτεραιότητες, οι πρωτοβουλίες, οι τομές και τα αποτελέσματα που ανέμεναν οι πολίτες και ήταν σαφέστατα αναντίστοιχα με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί αλλά και με την εντολή που είχε δοθεί.

Έτσι και σήμερα το αίτημα για έναν Δήμο ανθρώπινο, λειτουργικό, ασφαλή και προσιτό στον πολίτη, βιώσιμο, που στηρίζει και αναπτύσσει εξίσου τους οικισμούς και τις κάθε είδους υποδομές τους, που διευκολύνει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, έναν Δήμο που να θέλει και να μπορεί να αξιοποιήσει τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και που του προσδίδει η ξεχωριστή γεωγραφική του θέση, με τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει ο τουρισμός, με τη γνώση και την καινοτομία που μπορεί να προσφέρει το ΔΠΘ, με τη στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, το αίτημα λοιπόν για όλα αυτά, εξακολουθεί και παραμένει ζωντανό, επίκαιρο, και όσο ποτέ μέχρι σήμερα, αναγκαίο!

Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν στην τοπική κοινωνία οι δημιουργικές, οι ζωντανές εκείνες δυνάμεις, οι άνθρωποι που πετυχαίνουν στην κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή, οι άνθρωποι που πρωτοστατούν στις κάθε είδους συλλογικότητες, από την υπεράσπιση της εργασίας και των κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων, μέχρι τις κάθε είδους πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, οι ενεργοί πολίτες.

Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε – και εγώ προσωπικά – και τους ζητάμε να συνδιαμορφώσουμε το σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ενός σύγχρονου, ανοιχτού, ανθρώπινου και δημοκρατικού Δήμου, που να θέλουν “να τον ζουν” οι κάτοικοί του.

Απευθυνόμαστε στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που έχουν προοδευτική κατεύθυνση, και τους ζητάμε να συναντηθούμε με στόχο να διερευνήσουμε από κοινού, από σήμερα και όχι αύριο, χωρίς ιδεοληψίες και αρχηγισμούς, με νέα πρόσωπα, τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την πόλη και τον Δήμο, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Αναγνωρίζοντας εμείς αυτή την αναγκαιότητα, και συναισθανόμενοι την ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες, θα πάρουμε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, να αναζητήσουμε δηλαδή τη δυνατότητα δημιουργίας μιας νέας, μεγάλης, προοδευτικής πλειοψηφίας, ικανής – από την πρώτη Κυριακή – να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής”.