-
Αποφασισμένοι Πρύτανης και Αντιπρυτάνεις να πάνε το ακριτικό πανεπιστήμιο πιο ψηλά, πιο μακριά· με προγραμματισμό και εκσυγχρονισμό των δομών και των λειτουργιών του, με συνέργειες με την τοπική κοινωνία και διεύρυνσή του.
Το στίγμα και το περίγραμμα των πλάνων της για την επόμενη μέρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, παρουσίασε η νέα πρυτανική αρχή του ιδρύματος στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου (εθιμοτυπικού περισσότερο χαρακτήρα) από την ανάληψη των καθηκόντων της (την 1/9).
“Η διεύρυνση του πανεπιστημίου, η ακαδημαϊκότητα, η εξασφάλιση της εργασιακής ηρεμίας, και η παραγωγή ακόμη περισσότερου έργου για την περιοχή αλλά και την Ελλάδα”, είναι οι βασικοί στόχοι του νέου πρυτανικού σχήματος, σύμφωνα με τον Πρύτανη, Καθηγητή Ιατρικής, Αλέξανδρο Πολυχρονίδη.
Την αποφασιστικότητα για “βήματα προς τα μπρος” προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και όσα ταλαιπώρησαν το πανεπιστήμιο τα προηγούμενα χρόνια, έκανε λόγο ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Φώτης Μάρης. Δεδομένου δε οτι το οικονομικό πλαίσιο χρηματοδότησης είναι συγκεκριμένο, υπογράμμισε οτι ο προγραμματισμός και η ανάπτυξη, σε συνέργεια με την τοπική κοινωνία, είναι οι τομείς που θα ανεβάσουν επίπεδο το ίδρυμα και θα το φέρουν στην επόμενη μέρα προκειμένου να διαδραματίσει ρόλο ενόψει και της αναμόρφωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα.
Έμφαση στη Δια Βίου Μάθηση έδωσε από την πλευρά της η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Μαρία Μιχαλοπούλου. Στόχος όπως σημείωσε, να καλυφθούν ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και να παρασχεθούν σχετικές δυνατότητες και να δοθεί το ανάλογο ερέθισμα στους πολίτες.
Την αναγκαιότητα της συμβολής του ΔΠΘ στην παραγωγή οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, με γνώμονα την κοινωνική συνοχή, που θα δημιουργήσει “προστιθέμενη αξία” μέσα από την παραγωγή γνώσης (έρευνα), και την αναπαραγωγή της γνώσης (διδασκαλία), επισήμανε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, Ζωή Γαβριηλίδου, θέτοντας συνάμα στην ατζέντα της και τον εθελοντισμό και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στους χώρους του πανεπιστημίου. Παράλληλα, επισήμανε και τη σημασία της προσεχούς πιστοποίησης της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ιδρύματος.
Τη μετεξέλιξη του πανεπιστημίου σε μια δομή ελκυστική για νέους υπαλλήλους μέσω μετατάξεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έθεσε ως σημαίνον στόχο ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Καθηγητής του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος. Στόχος, που θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί μέσω της αναδιάρθρωσης των διοικητικών δομών, την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τον εκσυγχρονισμό των χώρων εργασίας, και την κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού που “θα διασφαλίζει την ακαδημαϊκότητα δίνοντας έμφαση στην ελευθερία της έκφρασης, στη διαφάνεια, και στις δημοκρατικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν όλα τα επίπεδα λειτουργίας του πανεπιστημίου”. Με άλλα λόγια, να αναβαπτιστεί το brand name του ΔΠΘ, το οποίο δυσφημίστηκε υπερβολικά τα προηγούμενα χρόνια.