ΣΤΥΛ (2) (1)“Για τα συμφέροντα της περιοχής, και της Ελλάδος σε αυτήν την περιοχή”…

“Τραπεζικό σύστημα και κυβέρνηση να σκύψουν στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο”…

Τη  σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία με βάση τις προτάσεις των φορέων της Θράκης, να εκπονήσει ένα εθνικό, στρατηγικό, ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής, αξιώνει ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ορμώμενος από τα αποτελέσματα των τελευταίων ευρωεκλογών, όπου σε Ροδόπη και Ξάνθη πρώτευσε το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας (ΚΙΕΦ – γνωστότερο ευρύτερα με την τουρκόφωνη απόδοσή του ως DEB) του μακαρίτη Αχμέτ Σαδίκ, με συνέπεια τα εν λόγω γεωγραφικά διαμερίσματα να αποτελέσουν γκρίζες περιοχές του εκλογικού χάρτη της χώρας, γεγονός που σόκαρε πολλούς, ο κ. Στυλιανίδης έλαβε την πρωτοβουλία, με απώτερο σκοπό αφενός την αναχαίτιση της δημογραφικής αποδυνάμωσης του τόπου, και αφετέρου την επαναφορά της τοπικής οικονομίας σε θετικούς δείκτες.

Οι κ. Ε. Μεϊμαράκης και Ε. Στυλιανίδης
Οι κ. Ε. Μεϊμαράκης και Ε. Στυλιανίδης

Μάλιστα, υπέβαλε το αίτημά του στον τρίτο τη τάξει Πολιτειακό παράγοντα της χώρας, στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος από τη μεριά του ανταποκρινόμενος θετικά, και κρίνοντας και ο ίδιος πως πρόκειται για θέμα εξαιρετικής εθνικής σημασίας, δεσμεύτηκε να το προωθήσει στα κόμματα, ενώ ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη και νέα συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί σε βάθος για όλες τις πτυχές του ζητήματος.

«Επιμένουμε στον στόχο που εδώ και χρόνια έχουμε θέσει για τη “Θράκη: Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας – Μοντέλο Εναλλακτικής Οικολογικής Ανάπτυξης”», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κομοτηνή.

Φαινόμενα τύπου ΚΙΕΦ, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης με νόημα, εμφανίζονται όταν «κάτι δεν πάει καλά»…

«Τουρκολάγνοι και τουρκοφάγοι θυμούνται τον τόπο μας προεκλογικά», υπογράμμισε ταυτόχρονα.

Ο κ. Στυλιανίδης, καλεί παράλληλα όλους τους Βουλευτές της Θράκης, χριστιανούς και μουσουλμάνους, να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις.

Επιπροσθέτως, ζητά μετά τη διακομματική επιτροπή, να συσταθεί και διυπουργική, για την παρακολούθηση και εφαρμογή του σχεδίου.

Κεντρική στόχευση του σχεδίου κατά τον πρώην Υπουργό, πρέπει να είναι η μακρόπνοη και συνεπής εξυπηρέτηση των συμφερόντων της περιοχής και της Ελλάδας σε αυτήν την περιοχή.

Και όπως σημείωσε επιπλέον, οι καιροί επιτάσσουν προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον και όχι στις μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης δίνει έμφαση στην ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην επαναλειτουργία των Σχολών Αστυνομίας στην περιοχή, στην επαναφορά των προνοιακών επιδομάτων στους παλιννοστήσαντες ομογενείς ποντίους, καθώς και στην ουσιαστική στήριξη του πρωτογενή τομέα και της βιομηχανίας. «Τραπεζικό σύστημα και κυβέρνηση πρέπει να σκύψουν πάνω σε αυτά τα θέματα», τόνισε, καθώς όπως είπε, τα παραπάνω εξασφαλίζουν οικονομική και δημογραφική τόνωση.

Μάλιστα ο κ. Στυλιανίδης υπερθεματίζει όσον αφορά το ΔΠΘ και τις αστυνομικές σχολές.

Καταδεικνύοντας την αξία της αναγκαιότητας για την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου για τη Θράκη, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε συνοπτικά τους εθνικούς-πολιτικοκοινωνικούς «σταθμούς» της πορείας της περιοχής από το 1975 μέχρι σήμερα, και στους “αθέατους συντονιστές” των πολιτικών που ασκήθηκαν.

Μιλώντας, δε, για λάθη, επανέλαβε τη θέση του σχετικά με τον Δήμο Ιάσμου.

Ερωτηθείς, δε, σχετικά, συμφώνησε ότι σημαίνοντα ρόλο στην ανάδειξη και υποστήριξη ενός τέτοιου εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου της Θράκης, θα πρέπει να διαδραματίσει μια δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την προσωπική του διαδρομή ως εκπροσώπου της περιοχής, και τις δυσκολίες που συνάντησε για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων της.

Έκανε μάλιστα λόγο για μετρήσιμη παραγωγικότητα έργων στο παρελθόν, τονίζοντας πως κάτι ανάλογο είναι αναγκαίο να συμβεί και πάλι, θέτοντας τα κόμματα προς των ευθυνών τους έναντι αυτής της περιοχής «και δια της περιοχής αυτής, έναντι της Ελλάδος».

Καταλήγοντας ο κ. Στυλιανίδης, εξήγησε γιατί επέλεξε να υποβάλλει το αίτημά του στον Πρόεδρο της Βουλής (με τον οποίο θα συναντηθεί εκ νέου προσεχώς για να του καταθέσει τους βασικούς άξονες των προτάσεών του) και όχι στο κόμμα του.