Τρεις μεγάλες συναυλίες με ελεύθερη είσοδο / Λεωφορεία θα αναχωρήσουν από το Ηρώο για τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης.

Οι Τούρκοι κιθαριστές Tolgahan Çoğulu και Sinan Cem Eroğlu που αποτελούν το «Microtonal Guitar Duo», οι διεθνούς φήμης σολίστες Στέλιος Γκόλγκαρης και Μιχάλης Σουρβίνος, και το κουαρτέτο «Ορφέας», υπόσχονται ένα σπάνιο «υπεράκουσμα», με το οποίο απόψε (11/4) στις 9 στο Ίδρυμα Παπανικολάου, θα ανοίξει η αυλαία του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης/Κομοτηνής το οποίο διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Κιθαριστών (δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα).

Τη σκυτάλη αύριο (12/4), στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ), στις 9 το βράδυ επίσης,  παίρνουν ο Nikola Montela από την Ιταλία, οι Δημήτρης Μπάρδας και Σπύρος Τσιώλης που αποτελούν τους «Flamenco Guitar Duet», η Stella Dinkova από τη Βουλγαρία, και η Κιθαριστική Ορχήστρα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Την Παρασκευή 13/4, στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής, θα εμφανιστεί η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε πλήρη σύνθεση εβδομήντα μουσικών, που θα ερμηνεύσει μεταξύ άλλων έργα των Vivaldi και του Beethoven, καθώς και τρεις συνθέσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ Δημήτρη Σβυντρίδη, εμπνευσμένες από θρακιώτικα μουσικά θέματα.

Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με τους διαγωνισμούς συνόλων και σολίστ, το Σάββατο 14/4 στο Ίδρυμα Παπανικολάου.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ενόψει της μεγάλης αυτής διοργάνωσης που έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος μουσικός θεσμός της ευρύτερης περιοχής με διεθνή αντανάκλαση, οι συντελεστές έσωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Την ικανοποίησή της για την πετυχημένη πορεία και την καθιέρωση της διοργάνωσης, εξέφρασε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσσα Λιβεριάδου, ευχαριστώντας για τη στήριξη τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών Στέλιο Γκόλγαρη, καθώς και τον εμπνευστή του φεστιβάλ, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Δημήτρη Σβυντρίδη.

“Το φεστιβάλ Κιθάρας Κομοτηνής γράφει ιστορία”, υπογράμμισε ο Στ. Γκόλγκαρης, και προς επίρρωση τούτου, υπενθύμισε πως μέσω της FM Records “ταξιδεύει” και προβάλλει τη Θράκη σε όλο τον κόσμο διαδικτυακά. Το μήνυμα, δε, που κατά τον ίδιο, στέλνει το φεστιβάλ, είναι οτι “η Ελλάδα παράγει πολιτισμό και ενώνει και συμφιλιώνει πολιτισμούς”. καθώς και οτι “σε μια ακριτική περιοχή όπως η Κομοτηνή μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα”.

Ευτυχής για την εξέλιξη του φεστιβάλ, ο “σκαπανέας” αυτού και καλλιτεχνικός διευθυντής του, διεθνούς φήμης Κομοτηναίος συνθέτης, Δημήτρης Σβυντρίδης, επισήμανε την υπεραξία που προσδίδει στο πολιτιστικό προφίλ της περιοχής η διοργάνωση, και ευχαρίστησε την κ. Λιβεριάδου για την υποστήριξη που του παρείχε από την αρχή της προσπάθειας.

“Μακάρι η χώρα μας να είχε ακόμη είκοσι Νατάσσες”, σημείωσε με νόημα ο Μιχάλης Σουρβίνος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες σολίστες διεθνούς βεληνεκούς, που συμμετέχει στη διοργάνωση για τέταρτη χρονιά, για την Πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Λιβεριάδου, και χαρακτήρισε το φεστιβάλ της Κομοτηνής ως “ένα από τα καλύτερα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και διεθνώς”.

Οι «Microtonal Guitar Duo» θα εμφανιστούν στην Ελλάδα για πρώτη φορά, και ο Tolgahan Çoğulu δεν έκρυψε τη χαρά του για το γεγονός. “Η μουσική δεν έχει σύνορα, η μουσική ενώνει τους λαούς και τους ανθρώπους”, τόνισε μεταξύ άλλων. Οι Τούρκοι κιθαριστές θα παίξουν με κιθάρες χωρίς τάστα και με πρόσθετες χορδές, και θα αποδώσουν ήχους της Ανατολής, και μελωδίες κέλτικες, αρμενικές, τουρκικές, ελληνικές, τζαζ και κλασσικές.  

Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στο “Μέγαρο Μουσικής” Κομοτηνής το οποίο παραμένει με … κατεβασμένα ρολά. Τη θλίψη του και την απορία του δεν έκρυψε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Σβυντρίδης.