Την ένδειξη «κατά πλειοψηφία» και τις υπογραφές μόλις 19 περιφερειακών συμβούλων, φέρει το Ψήφισμα συμπαράστασης προς τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης το οποίο εκδόθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η εξέλιξη αυτή, που ασφαλώς αποδυναμώνει το μήνυμα που επιχείρησε – και όφειλε – να στείλει το ανώτατο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας, ήρθε ως απόρροια:

α) της απουσίας σημαντικού αριθμού συμβούλων από τη συζήτηση του θέματος, και

β) της αδυναμίας συμφωνίας των παριστάμενων για το ακριβές περιεχόμενο του ψηφίσματος.

Το δις εξαμαρτείν των μουσουλμάνων περιφερειακών συμβούλων

Ως προς την πρώτη παράμετρο, αξίζει να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία για την έκδοση του Ψηφίσματος απουσίαζαν 19 από τα 51 μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός, ότι στους 19 απόντες περιλαμβάνονται όλοι οι μουσουλμάνοι περιφερειακοί σύμβουλοι, 10 τον αριθμό. Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, όταν η έκδοση Ψηφίσματος για τους δύο στρατιωτικούς είχε ενταχθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά δεν συζητήθηκε ποτέ λόγω έλλειψης απαρτίας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που προέρχονται από τη μειονότητα είχαν κατηγορηθεί από μερίδα των τοπικών και κεντρικών ΜΜΕ για εσκεμμένο «μποϋκοτάζ» της διαδικασίας. Ωστόσο, η «μαραθώνια» εκείνη συνεδρίαση δεν προσφερόταν για ασφαλή συμπεράσματα, καθότι είχε σημαδευτεί από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της προέδρου του Συμβουλίου και μελών της αντιπολίτευσης για διαδικαστικά ζητήματα, και από τη μαζική αποχώρηση περιφερειακών συμβούλων. Πλέον, όμως, με την εκ νέου απουσία του συνόλου των μουσουλμάνων περιφερειακών συμβούλων από τη συζήτηση για τους δύο στρατιωτικούς, η εκτίμηση ότι πρόκειται για συνειδητή εκ μέρους τους επιλογή, αποκτά ισχυρότερη βάση.

«Αγκάθι» η «κομμένη» φράση για τη στήριξη των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης

Σαν να μην έφταναν όμως οι παραπάνω απουσίες, οι 32 παριστάμενοι στην τελευταία συζήτηση, δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μια ομόφωνη ή έστω με ισχυρή πλειοψηφία απόφαση για την έκδοση του Ψηφίσματος. Ως προς το δια ταύτα, όλοι δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους δύο στρατιωτικούς και τάχθηκαν υπέρ του αιτήματος για άμεση απελευθέρωσή τους. Ωστόσο οι 32 ψήφοι διασπάστηκαν σε τρία μέρη και ως εκ τούτου το Ψήφισμα που επισήμως εκδόθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίθηκε μόνο από 19 συμβούλους. «Αγκάθι» αποτέλεσε η φράση «στηρίζουμε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης», η οποία αν και συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο Ψηφίσματος που κατατέθηκε από τη διοίκηση στην προηγούμενη συνεδρίαση, αυτή τη φορά απουσίαζε από την πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Ο τελευταίος κλήθηκε επανειλημμένα από σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση να επαναφέρει την επίμαχη φράση με το σκεπτικό ότι θα καταδεικνύει την ομοψυχία και την ενότητα της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο επέμεινε μέχρι τέλους στην παράλειψή της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Δεν θέλουμε να μπούμε σε τέτοιου είδους συζήτηση. Έχω κάνει επανειλημμένως δηλώσεις ότι η Περιφέρεια δεν ασκεί εξωτερική πολιτική, την ασκεί η εκάστοτε κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε αυτές τις επιλογές».

Κατόπιν αυτού, στη διαδικασία της ψηφοφορίας, 12 σύμβουλοι από τις παρατάξεις «Κοινωνική Συμμαχία», «Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση», «Μακεδονία – Θράκη – Ελλάδα μας», «Γνώση και Συνεργασία» και «Οικολογία – Αλληλεγγύη» ψήφισαν «ναι» στην πρόταση του κ. Μέτιου, αλλά με την προσθήκη του «στηρίζουμε τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης».

Η αντίδραση του Περιφερειάρχη ήταν να εκφράσει τη λύπη του για τη συμπεριφορά του επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας» Φώτη Καραλίδη, και ακολούθως να αναρωτηθεί με νόημα: «Ένα τέτοιο θέμα που μας απασχόλησε τόσες συνεδριάσεις, που ειπώθηκαν τόσα, να μην περάσει ομόφωνα για μια φράση που αν ήταν μια άλλη κυβέρνηση, όσοι την πρότειναν δεν θα την πρότειναν; Πόσο σοβαρό μπορεί να είναι αυτό;». Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Καραλίδης, απηύθυνε έκκληση στον Περιφερειάρχη να κάνει την επίμαχη προσθήκη, γιατί όπως υπογράμμισε, «η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί, είτε την ψηφίσαμε είτε δεν την ψηφίσαμε, όλους τους Έλληνες απανταχού». «Οι εγωισμοί ας μην τραυματίζουν μια τέτοια σοβαρή υπόθεση», επισήμανε, παροτρύνοντας τον κ. Μέτιο να δείξει γενναιότητα.

Παρ’ όλη τη συζήτηση που διεξήχθη, μετά από την ψηφοφορία το χάσμα δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί. Έτσι, στα πρακτικά της συνεδρίασης εγγράφηκαν 19 ψήφοι υπέρ του ψηφίσματος που πρότεινε ο κ. Μέτιος, 12 «ναι» με προϋπόθεση την προσθήκη της φράσης για τη στήριξη των  ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και ένα «παρών» που προερχόταν από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον επικεφαλής της κ. Χρήστο Τρέλλη. Ο κ. Τρέλλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης θέλησε να κάνει συνολική τοποθέτηση για το συμβάν που αφορά στη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στις Καστανιές του Έβρου, καθώς και για το εθνικό-πολιτικό ζήτημα στο οποίο το συμβάν αυτό εντάσσεται. Ωστόσο η πρόεδρος του Συμβουλίου Ελένη Δημούδη δεν του επέτρεψε να τοποθετηθεί συνολικά, παρά μόνο επί του προτεινόμενου προς έκδοση Ψηφίσματος. Κατόπιν αυτού ο κ. Τρέλλης δήλωσε ότι θα δηλώσει «παρών» επειδή στο Ψήφισμα δεν θίγονται ουσιώδεις πτυχές του προβλήματος, ωστόσο υπογράμμισε ότι η παράταξή του εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους από την Τουρκία.

Το Ψήφισμα έχει ως εξής:

«Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, Ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και Λοχία Δημήτριο Κούκλατζη, οι οποίοι από την 1η Μαρτίου 2018 κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, καθώς και στις οικογένειές τους.

Η σύλληψη και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία θέτει σε αμφισβήτηση τις συστηματικές προσπάθειες που κάνουν οι τοπικές μας κοινωνίες και στις δύο πλευρές των συνόρων τα τελευταία χρόνια για την καλλιέργεια και εμπέδωση σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης.

Ως κάτοικοι μιας διασυνοριακής Περιφέρειας, οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γνωρίζουμε καλά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο αίσθημα ασφάλειας, στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας οι περίοδοι έντασης και καχυποψίας στις σχέσεις με τους γείτονές μας.

Βούληση της Διοίκησής μας είναι η Περιφέρειά μας να αποτελεί μια κοινωνία ανοιχτή, ασφαλή και εξωστρεφή. Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε και οι σχέσεις με τους γείτονές μας να είναι φιλικές και παραγωγικές, κάτι που είναι προς όφελος όλων.

Περιμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση της Τουρκίας να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί το ίδιο και την καλούμε να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς μας.

Επιτρέποντας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να επιστρέψουν γρήγορα και με ασφάλεια στην πατρίδα μας, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα κάνει μια σημαντική κίνηση ώστε οι δύο λαοί να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας».

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη τη συζήτηση: