– Γονυκλινής κατάθεσε στεφάνι ο Υφυπ. Επικρατείας Τ. Κουίκ / Στεφάνι κατάθεσε και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ.

Τιμήθηκαν και φέτος, την Κυριακή των Βαΐων, οι ήρωες πεσόντες υπέρ Πίστεως και Πατρίδος του Οχυρού Νυμφαίας Κομοτηνής, 74 χρόνια μετά την ιστορική μάχη άμυνας που έδωσαν υπό τον Ταγματάρχη Αναγνωστό Αλέξανδρο, απέναντι στην πολεμική μηχανή της ναζιστικής 50ης Μεραρχίας. Μάχη που θύμιζε εκείνη των τριακοσίων του Λεωνίδα και που είχε ως απολογισμό επτά νεκρούς και 23 τραυματίες, έναντι διακοσίων νεκρών και 1.500 τραυματιών στην επιτιθέμενη πλευρά.

Την Κυβέρνηση στην εκδήλωση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της Περιφερειακής παράταξης «Μακεδονία-Θράκη-Ελλάδα μας», κ. Τέρενς Κουίκ.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών με τιμητικές βολές αγήματος.

Εν μέσω ηχητικών – εικονικών παραπομπών, το ιστορικό της μάχης αφηγήθηκε συγκινημένος ο Διοικητής της 29 Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος Σωτήριος Κουντουράς.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την ξενάγηση στο Οχυρό.

«Χρυσή σελίδα της ελληνικής ιστορίας», που δίνει και πολιτική απάντηση σε όσους και σήμερα θέλουν την Ελλάδα υποταγμένη, χαρακτήρισε τις μάχες των οχυρών της Γραμμής Μεταξά ο κ. Κουίκ, διερμηνεύοντας το μήνυμά τους: «Η Ελλάδα δεν παραδίνεται, αγωνίζεται με το κεφάλι ψηλά».

Για «Θυσία-Λειτουργία» των μαχητών του Οχυρού, «την οποία εμείς σήμερα μεταλαμβάνουμε», έκανε λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, σχολιάζοντας την παρουσία εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση, σημείωσε: «Η περιθωριακή παρουσία των νοσταλγών του ναζισμού, της Χρυσής Αυγής, αμαυρώνει την επέτειο και αποτελεί προσβολή στη μνήμη όσων έπεσαν ηρωικά εδώ στο οχυρό για να ανακόψουν την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων. Οφείλει η δημοκρατία να υπερασπίζεται, και οι διοργανωτές να περιφρουρούν τέτοιες επετείους από τα κατάλοιπα του ναζισμού». Παραλληλίζοντας, δε, την τότε αντίσταση των Ελλήνων με τη σημερινή προσπάθεια «να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη και να σταθούμε όρθιοι», και υπενθύμισε την απάντηση του Ταγματάρχη Αλέξανδρου Αναγνωστού στον Γερμανό εισβολέα Στρατηγό: «απατάσται αν νομίζετε ότι η Ελλάς είναι ψείρα».

«Παράδειγμα προς όλους μας ενάντια στους διεθνιστές εθνομηδενιστές», χαρακτήρισε τη μάχη και τη θυσία των Ελλήνων στρατιωτών του Οχυρού της Νυμφαίας, ο πολιτευτής της Χρυσής Αυγής κ. Νίκος Τσουμαρέλης.

 ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ