• Οι ζημίες των 6,493 εκ. € μετατράπηκαν σε πλεόνασμα 1,006 εκ. €.
  • Οι δανειακές υποχρεώσεις από 4,724 εκ. € μειώθηκαν σε 1,889 εκ. € χωρίς νέο δανεισμό.
  • Οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές από 5,250 εκ. € συρρικνώθηκαν σε 1,130 εκ. €.
  • Τα ταμειακά διαθέσιμα από 830.000 € εκτοξεύτηκαν σε 8,734 εκ. €.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (“αποχή” ψήφισαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης), στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, ο ισολογισμός του Δήμου του 2017, ο οποίος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και μετά από δώδεκα χρόνια παρουσιάζει θετικό αποτέλεσμα.

Δημήτρης Πολιτειάδης: “Ο καλύτερος ισολογισμός της τελευταίας εικοσαετίας”

“Για τον καλύτερο ισολογισμό της τελευταίας εικοσαετίας”, έκανε λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Πολιτειάδης, “αποτέλεσμα της προσπάθειας που έγινε από την παρούσα διοίκηση να συμμαζέψει τα οικονομικά του Δήμου”, όπως τόνισε με έμφαση, και ευχαριστώντας για την “άριστη συνεργασία” το προσωπικό του Δήμου, “χωρίς τη συμμετοχή του οποίου όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν”, όπως υπογράμμισε.

Φελίνα Καζάκου: “Δεν καταφέρατε να εμπνεύσετε τους πολίτες”

“Μπορεί να κάνετε διαχείριση των οικονομικών, αλλά δεν καταφέρατε να εμπνεύσετε τους πολίτες, ούτε να στηρίξετε την επιχειρηματικότητα και την οικονομία, ούτε την απλή καθημερινότητα. Σας συγχαίρω, αλλά η διοίκηση του Δήμου δεν είναι μόνο οικονομικά. Είναι και οι εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και οι σκοτεινές γειτονιές”, τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Εμείς η πόλη», Φελίνα Καζάκου.

Ελένη Λαφτσή: “Τα χρήματα πρέπει να «πέσουν» στην κοινωνία”

“Δεν μηδενίζουμε, δεν αμφισβητούμε την χρηστή οικονομική διαχείριση, αναγνωρίζουμε ότι στη διάρκεια της θητείας σας υπήρξε οικονομικό νοικοκύρεμα, χαιρόμαστε για τα πλεονάσματα και τα αποθεματικά, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες. Το χρήμα αντί να βρίσκεται στα ταμεία, πρέπει να πάει στην κοινωνία. Στην κοινωνική πολιτική και σε έργα κατόπιν ιεράρχησης των αναγκών από το δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, οικισμοί αλλά και περιοχές μέσα στον αστικό ιστό έχουν τεράστια προβλήματα υποδομών. Τα χρήματα πρέπει να «πέσουν» στην κοινωνία, να τονωθεί και η τοπική αγορά”, τόνισε με τη σειρά της η επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική ανατροπή», Ελένη Λαφτσή.

Κώστας Καραΐσκος: “Η θετική ταμειακή εικόνα πρέπει να μεταφερθεί στη ζώσα καθημερινότητα”

Πραγματικά η οικονομική εικόνα του Δήμου είναι θετική, δεν το αμφισβητούμε, αλλά υπάρχει και το πέρα από τη γλώσσα των αριθμών. Ένα κομμάτι της βελτίωσης της εικόνας, οφείλεται και στην εσωτερική υποτίμηση της αγοράς. Οι εκπτώσεις στα έργα δεν οφείλονται μόνο στον ότι ο Δήμος είναι καλοπληρωτής, αλλά και στο οτι έχει καταστραφεί η αγορά, δεν υπάρχουν έργα για μηχανικούς και εργολάβους. Επίσης έχουν μπει «φίλτρα» όπως ο έλεγχος από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα «Παρατηρητήρια», που συμμάζεψαν εν μέρει και το Κράτος. Χαιρετίζουμε την οικονομική ευπραγία του Δήμου, αλλά η πόλη δεν δίνει την εικόνα Δήμου που το ταμείο του αγγίζει οκταψήφιο νούμερο. Υπάρχουν πληγές που δεν έχουν θεραπευτεί, ενώ δεν υπάρχουν και εμβληματικά έργα. Αυτή η θετική εικόνα πρέπει να μεταφερθεί στη ζώσα καθημερινότητα”, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης του «Σπάρτακου», Κώστας Καραΐσκος.

Γιώργος Πετρίδης: “Είχαμε παραλάβει οικονομικό χάος”

“Και πέρσι και φέτος πενταπλασιάσαμε τα κονδύλια που διαθέτει το Κράτος για έργα στους οικισμούς και στην πόλη. Γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες είναι πολλές, πάντα ήταν και θα είναι περισσότερες από τους διαθέσιμους πόρους. Το θέμα είναι η δίκαιη ιεράρχησή τους”, σχολίασε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, υπενθυμίζοντας οτι η διοίκησή του είχε παραλάβει έναν καταχρεωμένο Δήμο.

6 3

 

Δημήτρης Πολιτειάδης: “Ο Δήμος «ρίχνει» στην τοπική αγορά 50 εκ. €”

“Έχουμε χρήματα και θα γίνουν έργα”, διαμήνυσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Πολιτειάδης, ενώ επισημαίνοντας ότι ήδη, “από τα 60 εκ. € του προϋπολογισμού του Δήμου, τα 50 εκ. € «πέφτουν» στην τοπική αγορά”, διερωτήθηκε “ποια επιχείρηση το κάνει αυτό; Αυτά δεν είναι έργα;”. Ακόμη υπογράμμισε πως “ο Δήμος Κομοτηνής έχει πιστωτικούς τόκους 118.000, και χρεωστικούς τόκους 101.000. Από τις καταθέσεις μας παίρνουμε τόκους με 0,95% επιτόκιο και πληρώνουμε τα παλιά δάνεια σε περίοδο που κανείς δεν πληρώνει δάνεια”.

  • “Ο Δήμος Κομοτηνής επί δημαρχίας Πετρίδη άλλαξε σελίδα. Είναι από τους λίγους Δήμους στην Ελλάδα που η λειτουργία του δεν ζημιώνει τους δημότες του”, σημείωσε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο κ. Πολιτειάδης, στην οποία απαρίθμησε τα βασικά μεγέθη του ισολογισμού, αναφέροντας συγκεκριμένα:

“Για τρίτη συνεχή χρονιά και μετά από πολλά χρόνια, ο Δήμος Κομοτηνής συνεχίζει και παρουσιάζει ισολογισμό με θετικό αποτέλεσμα. Και δεν είναι μόνο το θετικό αποτέλεσμα. Όλα τα μεγέθη παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, και είναι τα καλύτερα της τελευταίας εικοσαετίας, αποτέλεσμα βέβαια της προσπάθειας που έγινε από την παρούσα διοίκηση να συμμαζέψει τα οικονομικά του Δήμου.

Συγκρίνοντας τα βασικά μεγέθη των ισολογισμών του 2016 και του 2017, παρατηρούμε τις παρακάτω μεταβολές .

Στο ενεργητικό:
Αύξηση κατά 0,7% παρουσιάζει η αξία των ακινήτων. Στα ίδια επίπεδα με το 2016 κυμαίνονται οι απαιτήσεις από τους ιδιώτες οι οποίες έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια, και παρά την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η εισπραξιμότητα τους παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ανάλογες με τις απαιτήσεις μας είναι και οι προβλέψεις που έχουμε σχηματίσει ώστε ο Δήμος μας να μη διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Τα ταμειακά μας διαθέσιμα παρουσιάζουν αύξηση και το 2017, είναι της τάξεως του 5%, και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες να διατεθούν προς όφελος της πόλης και των οικισμών του Δήμου. Έχουμε προγραμματίσει περισσότερα και μεγαλύτερης αξίας έργα, καλύπτουμε τα κενά από τις μειωμένες επιχορηγήσεις, δεν αυξάνουμε τα τέλη αλλά αντίθετα τα μειώνουμε, ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για την αγορά τοις μετρητοίς τριών απορριμματοφόρων αξίας 600.000 ευρώ περίπου, και γενικότερα ενισχύουμε τον προϋπολογισμό του έτους 2019 με περισσότερα κονδύλια.

Στο παθητικό:
Σταθερή μείωση παρουσιάζουν οι υποχρεώσεις μας από τραπεζικό δανεισμό. Σε σχέση με το 2016 παρουσιάζoυν μείωση 21%, μιας και οι οφειλές μας πληρώνονται κανονικά και ως εκ τούτου όλα μας τα δάνεια είναι ενήμερα. Τα δανειακά μας υπόλοιπα προέρχονται από χρηματοδοτήσεις των ετών 2009 και 2010, και από τότε και μέχρι σήμερα η παρούσα διοίκηση δεν έχει προχωρήσει στη σύναψη κανενός δανείου. Τέλος, σταθερές και σε μικρό επίπεδο παραμένουν οι οφειλές μας σε τρίτους, μιας και οποιαδήποτε δαπάνη που αναλαμβάνει ο Δήμος πληρώνεται αμέσως. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάντα στις 31/12, το ποσό αυτό παρουσιάζεται αυξημένο σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες, μιας και κάποια τιμολόγια πρέπει υποχρεωτικά να εκδοθούν μέσα στο έτος που λήγει, προσκομίζονται τις τελευταίες ημέρες και η πληρωμή τους γίνεται τις πρώτες ημέρες του επόμενου έτους. Κατά μέσο όρο το ποσό των υποχρεώσεών μας προς τους ιδιώτες είναι περίπου 350.000 € και αφορά τιμολόγια που είναι στη διαδικασία της πληρωμής.

Αποτελέσματα χρήσης:
Από τα στοιχεία του πίνακα των αποτελεσμάτων χρήσης, το σπουδαιότερο και σημαντικότερο είναι το θετικό αποτέλεσμα για τρίτη συνεχή χρονιά, ακολουθώντας πάντα αυξητική πορεία. Με αριθμούς και όχι με λόγια, επιβεβαιώνεται ότι ο Δήμος Κομοτηνής οικονομικά βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, βελτιώνει τα οικονομικά του, αυξάνει την ακίνητη περιουσία του, κατορθώνει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, πληρώνει χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση δάνεια και προμηθευτές, και επιτυγχάνει πολύ καλές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς. Το σπουδαιότερο, όμως, καλύπτει τα έξοδα του από τα έσοδα, δεν παράγει ζημίες από τη λειτουργία του, δεν επιβαρύνει τους δημότες του, η δε πιστοληπτική του ικανότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα αντανακλώντας τη θετική εικόνα των οικονομικών του.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των οικονομικών του Δήμου για το χρονικό διάστημα από το 2011 μέχρι σήμερα, διαπιστώνουμε τα εξής:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής, Δημήτρης Πολιτειάδης.

Η παρούσα διοίκηση παρέλαβε:

1. Ζημίες 6,493 εκ. € που τις μετέτρεψε σε πλεόνασμα 1,006 εκ. €.

2. Δάνεια 4,724 εκ. € που τα μείωσε σε 1,889 εκ. € χωρίς να δανειστεί επιπλέον.

3. Υποχρεώσεις προς προμηθευτές 5,250 εκ. € που τις μείωσε σε 1,130 εκ. €.

4. Ταμειακά διαθέσιμα 830.000 € που τα αύξησε σε 8,734 εκ. €.

Και όλα αυτά, σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης και παράλληλης μείωσης σε πολύ μεγάλο ποσοστό των κρατικών επιχορηγήσεων προς τους Δήμους.

Όλα τα παραπάνω είναι η απόδειξη ότι στον Δήμο Κομοτηνής έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, και είμαι σίγουρος ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, γιατί πολύ απλά ο Δήμος Κομοτηνής επί δημαρχίας Πετρίδη άλλαξε σελίδα.

Βέβαια, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή και την άριστη συνεργασία που υπάρχει με το προσωπικό του Δήμου, το οποίο και ευχαριστώ θερμά για τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτή είναι η δουλειά μας και είμαστε υπερήφανοι που ο Δήμος Κομοτηνής είναι από τους λίγους Δήμους στην Ελλάδα που η λειτουργία του δεν ζημιώνει τους δημότες του”.

ΔΕΙΤΕ αναλυτικά σε κάρτες τον Ισολογισμό του Δήμου Κομοτηνής για το 2017:

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 2011 2017 1 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 2011 2017 2 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 2011 2017 3 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 2011 2017 4 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 2011 2017 5 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 2011 2017 6 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 2011 2017 7