Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας-Τουρισμού, και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με θέμα τη «Διέλευση Φορτηγών από την Εγνατία Οδό», σχετικά με τις συνέπειες που έχει στη Ροδόπη η αποφυγή φορτηγών οχημάτων να διέλθουν την Εγνατία Οδό, κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευριπίδης.

Στην Ερώτησή του αναφέρει:

«Η Εγνατία Οδός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα που υλοποιήθηκαν στη βόρεια Ελλάδα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εμπορική, βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, η διέλευση των Δ.Χ. και Ι.Χ. οχημάτων, έγινε ασφαλέστερη και αποσυμφορήθηκαν οι παράπλευρες τοπικές οδοί από τη διέλευση βαρέων οχημάτων. Εκτός αυτού, από το Φθινόπωρο του 2013 που δόθηκε σε λειτουργία ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού Κομοτηνή – Μακάζα, και τέθηκε σε λειτουργία ο μεθοριακός σταθμός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, υπολογίζεται ότι διέρχονται περισσότερα από 1.500 οχήματα την ημέρα, αριθμός που διπλασιάζεται τα Σαββατοκύριακα.

Με την έναρξη λειτουργίας των σταθμών διοδίων, παρατηρήθηκε το φαινόμενο βαρέα οχήματα, κυρίως από την Τουρκία, να παρακάμπτουν τα διόδια, κάνοντας χρήση των παράπλευρων οδών, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή του αντιτίμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του παλιού οδικού δικτύου, που χρησιμοποιείται κυρίως από τους κατοίκους της περιοχής για να μεταβούν στη δουλειά τους ή στις αγροτικές τους εργασίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων και προκαλώντας σημαντικές φθορές στο οδόστρωμα.

Συγκεκριμένα, η χρήση από βαρέα οχήματα της Ε.Ο. Κομοτηνής – Ξάνθης μέσω Λάγους και μέσω οικισμού Ιάσμου, προκειμένου να παρακαμφθούν τα διόδια του κόμβου Ιάσμου, έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνονται οι μετακινήσεις προς το παραλιακό μέτωπο της Ροδόπης.

Επιπλέον, η Εγνατία Οδός χάνει σημαντικά έσοδα από τα φορτηγά τα οποία παρακάμπτουν τους σταθμούς διοδίων, τα οποία κατά μεγάλο ποσοστό προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ ο Έλληνας φορολογούμενος επιβαρύνεται επιπρόσθετα τη φθορά των παρακαμπτήριων οδών.

Για τον λόγο αυτό ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πώς προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της παράκαμψης των σταθμών διοδίων από βαρέα φορτηγά αλλοδαπής προέλευσης;
  2. Προτίθεται να επιβάλλει βινιέττα (ενιαίο εισιτήριο χρήσης του οδικού δικτύου που εκδίδεται στα σύνορα), κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, η οποία θα λειτουργεί αποτρεπτικά για την παράκαμψη της Εγνατίας Οδού, διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσδοκώμενα έσοδα και μειώνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων;
  3. Προτίθεται επίσης να επιβάλλει βινιέττα στα αλλοδαπά εισερχόμενα οχήματα στον κάθετο άξονα Κομοτηνής – Μακάζα, που εμφανίζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα, με σκοπό τα έσοδα να ενισχύουν όχι μόνο τη συντήρηση του δρόμου, αλλά και άλλων αναγκαίων υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης;».

Σε δήλωσή του ο κ. Στυλιανίδης, τονίζει:

stylianidis«Η μη επιβολή ενιαίων διοδίων που πληρώνονται με ειδική βινιέττα στα σύνορα της χώρας από τα διερχόμενα φορτηγά και Δ.Χ. οχήματα διεθνών δρομολογίων κατά το πρότυπο άλλων κρατών, ενθαρρύνει την παράκαμψη των σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού και τη διευρυμένη χρήση του παράπλευρου εθνικού οδικού δικτύου. Αυτό έχει σαν συνέπεια την άυξηση των ατυχημάτων, την πρόκληση επιπρόσθετης φθοράς των υποδομών, και την απώλεια εσόδων για την Εγνατία Α.Ε. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Είναι επίσης αναγκαίο να θεσπιστεί η εφαρμογή της βινιέττας και για τα διερχόμενα Ι.Χ. οχήματα με αλλοδαπές πινακίδες που χρησιμοποιούν τον κάθετο άξονα Κομοτηνή – Μακάζα, κατ’ αναλογία με αυτά που πληρώνουν τα ελληνικά οχήματα όταν εισέρχονται στη Βουλγαρία. Οι αυξημένες διελεύσεις απ’ τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας θα δημιουργούσαν ένα σημαντικό πρόσθετο έσοδο από τον διερχόμενο τουρισμό, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, όχι μόνο για τη συντήρηση του κάθετου άξονα, αλλά και για τη χρηματοδότηση νέων έργων υποδομών. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα πολλαπλασιαστούν τα οφέλη του νομού Ροδόπης από το διερχόμενο τουρισμό και τις μεταφορές».