Την αδήριτη ανάγκη η Πολιτεία να μεριμνήσει ουσιαστικά για την οδοντιατρική περίθαλψη των πολιτών, καθώς το γεγονός ότι ολοένα και πιο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αποφεύγει να ζητά τη βοήθεια του οδοντιάτρου ακόμα και όταν αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα, συνιστά “ένδειξη γενικής υποβάθμισης της κοινωνίας μας”, υπογράμμισε εμφατικά ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Βασίλης Τσανίδης στην ετήσια κοινή εκδήλωση κοπής Βασιλόπιτας με τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο. 

Ακόμη, ο κ. Τσανίδης, επισημαίνοντας πως “οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας”, και καταγράφοντας το θλιβερά διογκούμενο φαινόμενο, οδοντίατροι με επιστημονική επάρκεια και δυνατότητες προσφοράς να μεταναστεύουν, ευχήθηκε τα μέλη των επιστημονικών κλάδων της περιοχής, εν ενότητι, να συνθέτουν προτάσεις επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων, “ώστε πραγματικά να δώσουμε εμείς την πνοή που χρειάζεται η χώρα και την οποία αδυνατεί η κεντρική εξουσία να προσδώσει”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Βασίλη Τσανίδη.

«Συνάδελφοι, αφού σας ευχηθώ χρόνια πολλά και καλή χρονιά, θα ήθελα να τονίσω ότι απόρροια των δύσκολων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία, είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αποφεύγει να ζητά τη βοήθεια του οδοντιάτρου, ακόμα και όταν αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα.

Η πολιτεία πλέον έχει αποσυρθεί από τη στήριξη των πολιτών στην οδοντιατρική θεραπεία, γεγονός που αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα. Δεν είναι απλώς θέμα ενός πονόδοντου, αλλά μπορεί να έχουμε επιπτώσεις στη γενική υγεία του ατόμου. Αυτό που βλέπουμε όλοι πλέον στην καθημερινότητάς μας, και πολλές φορές στις τηλεοράσεις, δηλαδή συνανθρώπους μας να μιλούν, να χαμογελούν, και να μην έχουν δόντια, είναι μια ένδειξη γενικής υποβάθμισης της κοινωνίας μας…

Στον σύλλογό μας είμαστε  υπερήφανοι για το επίπεδο της επιστημονικής επάρκειας των συναδέλφων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Βέβαια, υπάρχουν συνάδελφοι με οράματα και δυνατότητες μεγάλης προσφοράς προς τη χώρα, που όμως τους αφήνουμε να φεύγουν ως μετανάστες στο εξωτερικό.

Εύχομαι να είμαστε πάντα ενωμένοι και να μπορέσουμε σε περιφερειακό επίπεδο, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι επιστήμονες και επαγγελματίες, να έχουμε προτάσεις ώστε με μια σύνθεσή τους να μπορούμε να διατυπώνουμε λύσεις. Είναι κάτι που οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να κάνουν. Γνωρίζουν και διακρίνουν πόσο ανάγκη έχει ο συνάνθρωπος την παρουσία και τη βοήθεια όλων, ώστε πραγματικά να δώσουμε εμείς την πνοή που χρειάζεται η χώρα και την οποία αδυνατεί η κεντρική εξουσία να προσδώσει.

Σε μια περίοδο που έχει πλέον αποδειχθεί περίτρανα ότι οι περικοπές στον χώρο της υγείας έχουν σαν αποτέλεσμα μόνο την πρόσκαιρη μείωση των δαπανών και όχι τον εξορθολογισμό τους, οι σύλλογοι και οι ενώσεις μας αποτελούν το μοναδικό ανάχωμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των επιστημόνων. Προφανώς τα αποτελέσματα δεν είναι εντυπωσιακά, αλλά ας αναλογιστούμε ποια θα ήταν τα αποτελέσματα αν δεν υπήρχε οποιαδήποτε φωνή διαμαρτυρίας. Θα ήταν τραγικό…

Συνεχίζουμε, λοιπόν, να κάνουμε το καθήκον μας, ευελπιστώντας ότι το ελληνικό κράτος θα γίνει πιο υπεύθυνο, πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό.

Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να αφουγκραστούν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Εύχομαι υγεία στις οικογένειες όλων, και δύναμη για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις συνθήκες που διαμορφώνονται».