Δριμεία κριτική στις επιχειρούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ασκεί ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων, Γάλλος, Michel Benichou, με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την οποία απέστειλε και στον Υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει την πλήρη συμπαράστασή του στους Έλληνες δικηγόρους.

Ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων, Γάλλος, Michel Benichou.
Ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων, Γάλλος, Michel Benichou.

Ο κ. Benichou, αφού υπενθυμίζει ότι στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης, συμμετέχουν ως πλήρη μέλη τριάντα δύο χώρες, και άλλες δεκατρείς ως συνδεδεμένα μέλη ή παρατηρητές, εκπροσωπώντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο δικηγόρους, αναφέρεται στις επιπτώσεις από τις προωθούμενες αλλαγές, και τις σύμφωνα με αυτές αυξήσεις των εισφορών, οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δικηγόρους δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις σημερινές ασφαλιστικές εισφορές.

Ο κ. Benichou σημειώνει ότι η μείζων αυτή παρέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομική και προσωπική κατάσταση των δικηγόρων, στρέφεται ευθέως κατά της ανεξαρτησίας τους, η οποία αποτελεί ουσιαστική απαίτηση σε κάθε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα και προϋπόθεση για την άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε πολίτη για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.

Επισημαίνει επίσης την άμεση επίδραση που αυτή η τεράστια επιβάρυνση θα επιφέρει τελικά στους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα στους οικονομικά πιο αδύναμους, ως προς το κόστος προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Περαιτέρω, αφού κάνει λόγο για έλλειψη ασφάλειας δικαίου στη χώρα, και στην απελπιστική κατάσταση στην οποία θα περιέλθουν οι Έλληνες δικηγόροι, πολλοί εκ των οποίων θα αναγκαστούν είτε να εγκαταλείψουν το επάγγελμα είτε να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό, στηλιτεύει το γεγονός ότι οι δραστικές αυτές αλλαγές, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «τυφλές», δεν συνοδεύονται όπως θα έπρεπε, από τις αναγκαίες σχετικές αναλογιστικές μελέτες.

Κατόπιν αυτών ο κ. Benichou ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να επανεκτιμήσει το ζήτημα, σε μια τέτοια δε περίπτωση, δηλώνει τη διάθεση των Ευρωπαίων δικηγόρων να συμβάλλουν για την από κοινού αναζήτηση άλλων λύσεων.

Σημειώνεται, ότι αυτή η σημαντική παρέμβαση, λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης, στην οποία υπήρξε αναλυτική σχετική ενημέρωση των Ευρωπαίων δικηγόρων, από τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας κ. Παναγιώτη Περάκη, κατόπιν της οποίας ομόφωνα εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος κ. Benichou να προβεί στις δέουσες ενέργειες προς την ελληνική κυβέρνηση.