ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝΜΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝΜόνη συζήτηση και έγκρισΕρώτηση προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών, και Τουρισμού, με θέμα την έκδοση βίζας 72 ωρών για όσους Τούρκους πολίτες επιθυμούν να επισκεφθούν την περιοχή της Θράκης, κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σε μικρή απόσταση από τα ανατολικά σύνορα της Θράκης, ανοίγονται οι μεγάλες αγορές της Τουρκίας. Κατά καιρούς, πλήθος κόσμου ενδιαφέρεται να επισκεφθεί την περιοχή, είτε για τουριστικούς είτε για επιχειρηματικούς λόγους.

 

Η έκδοση βίζας που απαιτείται από τους Τούρκους πολίτες για την είσοδό τους στη χώρα, αποτελεί χρονοβόρα και πολλές φορές αποτρεπτική διαδικασία, με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες επενδυτικού ή και τουριστικού ενδιαφέροντος που μπορούν να αποφέρουν οικονομικά και άλλα οφέλη στην περιοχή.

 

Η έκδοση βίζας 72 ωρών για τους Τούρκους πολίτες αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση και ένα μέτρο που θα συμβάλει βραχυπρόθεσμα στην επιχειρηματική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, και θα τονώσει τις τοπικές οικονομίες και την ποιότητα του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος.

 

Με την πρόταση για έκδοση βίζας 72 ωρών για τους Τούρκους πολίτες με γρήγορες και απλές διαδικασίες προκειμένου να επισκεφθούν την περιοχή της Θράκης, συνηγορεί και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος με γραπτή του επιστολή δεσμεύτηκε για τη διαμόρφωση κατάλληλων χώρων στους Κήπους.

 

Βάσει των παραπάνω

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

  1. Εξετάζουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης του μέτρου της βίζας 72 ωρών για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν την περιοχή της Θράκης;».