Την ίδρυση και λειτουργία βάσης ΕΚΑΒ στις Σάπες Ροδόπης, ζητά ο Βουλευτής Ροδόπης του Ποταμιού κ. Ιλχάν Αχμέτ, σημειώνοντας: «Ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών αποτελεί τον δεύτερο σε έκταση και πληθυσμό Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Παρ’ όλ’ αυτά στερείται επαρκούς υγειονομικής κάλυψης, καθώς το Κέντρο Υγείας Σαπών είναι υποστελεχωμένο, ενώ δεν διαθέτει και βάση ΕΚΑΒ που να λειτουργεί σε όλη την διάρκεια του 24ωρου». Για τους λόγους αυτούς ερωτά τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, αν προτίθεται να ανταποκριθεί στα αιτήματα ομόφωνου σχετικού ψηφίσματος του Δήμου.

Η Ερώτηση του Βουλευτή προς τον Υπουργό Υγείας:

«Κύριε Υπουργέ.

Με ομόφωνο ψήφισμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη διαχρονική συνολική υποβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Σαπών, το οποίο σήμερα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ολόκληρης της ανατολικής Ροδόπης, με πληθυσμό τουλάχιστον 20.000 κατοίκων.

Το δημοτικό συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών ζητά την άμεση ίδρυση και λειτουργία στις Σάπες, βάσης του ΕΚΑΒ, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, με την επιστροφή του ασθενοφόρου που το Κέντρο Υγείας διαθέτει και το οποίο δεν έχει έρθει ποτέ στην έδρα του.

Με το ίδιο ψήφισμα ζητά επίσης την άμεση επιστροφή στο Κέντρο Υγείας Σαπών όλων εκείνων των υπαλλήλων του που έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες (γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό), αλλά και την αναπλήρωση όλων όσων για διάφορους λόγους, αιτιολογημένα, δεν παρέχουν υπηρεσία σε αυτό.

Τέλος, απαιτείται η ενίσχυση σε διαρκή βάση όλων των δομών υγείας του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, προκειμένου αυτές να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, τόσο των δημοτών όσο και όσων επισκέπτονται τον Δήμο κατά τους θερινούς μήνες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Προτίθεστε να ανταποκριθείτε στα ομόφωνα αιτήματα του δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας-Σαπών που συνιστούν ταυτόχρονα ομόθυμα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, περί:

1) Ίδρυσης και λειτουργίας βάσης ΕΚΑΒ στις Σάπες

2) Επιστροφής του ασθενοφόρου που τόσο χρήσιμο και απαραίτητο είναι για την σωτηρία ανθρωπίνων ζωών σε έναν τόσο μεγάλο Δήμο

3) Επιστροφής των υπαλλήλων του Κ.Υ. Σαπών που έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες αλλά και την αναπλήρωση όσων για διάφορους λόγους, αιτιολογημένα, δεν παρέχουν υπηρεσία σε αυτό;».