– Ο βουλευτής συναντήθηκε με τον Δ/ντή του ΕΛΓΑ Θράκης.

– Μέχρι 30 Ιουνίου η προθεσμία για δηλώσεις στον ΕΛΓΑ, μέχρι 15 Ιουλίου για αποζημιώσεις ΠΣΕΑ.

– Ξεπερνά το 90% η καταστροφή σε καπνά-σιτηρά.

Περιοδεία σε δέκα οικισμούς της Ροδόπης που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά πραγματοποίησε ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος ευρισκόμενος μεν στην Αθήνα, επέστρεψε ωστόσο εσπευσμένα από την πρωτεύουσα για αυτόν και μόνο τον λόγο.

Ο κ. Αχμέτ Ιλχάν επισκέφθηκε διαδοχικά τις περιοχές του Δοκού, της Άγρας, της Φιλλύρας, του Πάσσου, της Βραγιάς, των Αρχοντικών, του Λαμπρού, του Ομηρικού, του Καλλυντηρίου και της Κάτω Δροσινής, των Δήμων Αρριανών και Μαρώνειας-Σαπών.

Ο κ. Α. Ιλχάν με τον Δ/ντή του ΕΛΓΑ Θράκης κ. Αθ. Πανάγο.
Ο κ. Α. Ιλχάν με τον Δ/ντή του ΕΛΓΑ Θράκης κ. Αθ. Πανάγο.

Στον Δοκό συναντήθηκε με τον Διευθυντή του παραρτήματος Θράκης του ΕΛΓΑ, κ. Αθανάσιο Πανάγο, από τον οποίο και ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για την αποζημίωση των πληγέντων, τόσο σε ό,τι αφορά τις καταστροφές στις καλλιέργειες, όσο και στο κομμάτι της αποτίμησης των απωλειών και της αποζημίωσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Δηλώνοντας ο κ. Πανάγος ενώπιον του βουλευτή ότι η προθεσμία για τις δηλώσεις ζημιών ζωικής και  φυτικής παραγωγής είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου, ο κ. Ιλχάν του επισήμανε ότι οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ θα πρέπει να βγουν άμεσα στα χωράφια για εκτιμήσεις των ζημιών, καθώς οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. «Σημασία έχει», όπως τόνισε ο κ. Ιλχάν, «να λήξει η απεργία των εκτιμητών γιατί δεν αρκεί να τα δηλώσουν οι παραγωγοί εάν συνεχιστεί η αποχή διαρκείας του συγκεκριμένου κλάδου». Επ΄ αυτού ο βουλευτής Ροδόπης πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση απορρίπτει τη μια μετά την άλλη τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στη Βουλή από την αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μέχρι και σήμερα θολό τοπίο για τον χρόνο λήξης της αποχής».

Όσον αφορά τις ζημιές της κινητής αγροτικής περιουσίας, η προθεσμία κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους πληγέντες προκειμένου να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ, είναι η 15η Ιουλίου.

Τέλος, για τις καταστροφές στην ακίνητη περιουσία των πολιτών από την υπερχείλιση των υδάτων, θα καταγραφούν πρώτα από τις υπηρεσίες του οικείου Δήμου, και στη συνέχεια πρέπει να προωθηθούν τα αιτήματα των αποζημιώσεων στα συναρμόδια υπουργεία, ομοίως μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι οι ζημιές στις συγκεκριμένες περιοχές όσον αφορά τα καπνά και τα σιτηρά, ξεπερνούν το 90%, γεγονός που οδηγεί σε ολοκληρωτικό αφανισμό της φετινής παραγωγής.

«Χρέος μας είναι να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής. Δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών, αν και αυτές είναι μεγάλες. Εναπόκειται στην κυβέρνηση πλέον, στην αυτοδιοίκηση και τους εποπτευόμενους φορείς, να μεριμνήσουν για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και του εισοδήματος των αγροτών μας. Από την πλευρά μου θα κάνω ό,τι κρίνεται απαραίτητο στη Βουλή και προς την εκτελεστική εξουσία για να αποδοθεί δικαιοσύνη στο πιο ευαίσθητο κομμάτι των πολιτών του νομού μας», δήλωσε ο Ιλχάν Αχμέτ.