Σε Πέλλα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα, θα διοργανωθούν αύριο 6/6 συλλαλητήρια για το “Μακεδονικό”.
Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για “τον τρίτο ξεσηκωμό των Μακεδόνων αλλά και όλων των Ελλήνων”, σημειώνοντας ότι “ο λαός είναι έτοιμος και δεν χρειάζεται πολλά για να κατέβει στον δρόμο”.
Τα συλλαλητήρια στηρίζουν πολλοί δήμαρχοι, δημοτικά συμβούλια και μητροπολίτες, κυρίως της Μακεδονίας, ενώ για τη μεταφορά του κόσμου ναυλώνονται λεωφορεία.
“Δεν υπάρχει χώρος για ακραία στοιχεία και συμπεριφορές”
Τα μέλη της “Επιτροπής Αγώνα” φροντίζουν σε κάθε ανακοίνωσή τους να τονίζουν ότι στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν “δεν υπάρχει χώρος για ακραία στοιχεία και συμπεριφορές”.
Νίκος Κοτζιάς: “Να προσέχει τι λέει η ΝΔ”
Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων “τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο “ναι” και το μεγάλο “όχι” συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίηση της συμφωνίας και ότι αυτό έπαιξε έναν ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας”. “Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία”, τόνισε ο κ. Κοτζιάς ακόμη, συμπληρώνοντας ότι “έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους”. Ερωτηθείς σχετικά με το συλλαλητήριο στα Σκόπια, εκτίμησε ότι “βασικός στόχος του ήταν η βασική κυβερνητική πολιτική”, ενώ αναφορικά με τη συμφωνία επισήμανε ότι “είναι ένας καλός συμβιβασμός με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτόν”. “Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει, και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής”, είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ενεπλάκη σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, ενώ αρνήθηκε να μιλήσει για το όνομα, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί – ωστόσο στο τραπέζι φέρονται να υπάρχουν τα “Νέα Μακεδονία”, “Βόρεια Μακεδονία”, “Άνω Μακεδονία”, “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρουσόβου”, “Δημοκρατία Σύγχρονης Μακεδονίας”, και “Δημοκρατία Ευρωπαϊκής Μακεδονίας”. Σχετικά με αυτό όμως, σημείωσε με νόημα ότι “είναι ένα όνομα που προτείνανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις” τονίζοντας ότι “οι επικριτές πρέπει να είναι πιο σεμνοί”. Ειδικότερα για τη ΝΔ την κάλεσε “αν έχει τα κότσια ας πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιό από αυτά θέλει”, προσθέτοντας ότι αν προκληθεί ξανά, όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα κατατεθούν στη Βουλή”. Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, “υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού. Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί”, ενώ χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της πΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.