«Δεν θα αφήσουμε μόνη αυτήν την περιοχή. Εγώ δεν φοβάμαι να έρθω στη Θράκη. Μου είπαν να προσέξω τι θα πω. Εγώ δεν φοβάμαι κανέναν γιατί εμείς έχουμε το δίκιο και την αλήθεια. Και γι’ αυτό δεν πρέπει να φοβόμαστε», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA κ. Ανδρέας Ζαχαριάδης μιλώντας στην Κομοτηνή, όπου βρέθηκε προ ημερών στο πλαίσιο της ετήσιας επίσκεψης αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων στελεχών της Οργάνωσης σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κύπριος γαρ ο κ. Ζαχαριάδης, συμπλήρωσε με νόημα: «Η Τουρκία δεν θα αφήσει ποτέ την Κύπρο. Να προσέξουμε και το τι γίνεται εδώ. Θα είμαστε δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε».

Τόσο στις δηλώσεις του όσο και στην ομιλία του, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή που βρισκόμαστε στην Κομοτηνή», και ανατρέχοντας στην ιστορία της AHΕPΑ η οποία ιδρύθηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ το 1922 από οκτώ ομογενείς ενάντια στον ρατσισμό του «no negros – no Greeks» της κου-κλουξ-κλαν, αναφέρθηκε στα διαχρονικά ιδανικά του ελληνισμού που υπηρετούν οι AHEPANS.

Τον κ. Ζαχαριάδη συνόδευαν ο Ύπατος Πρόεδρος της Οργάνωσης στην Ευρώπη Νικ Παπαδόπουλος, και ο Κυβερνήτης και ο Αντικυβερνήτης Ελλάδος κ.κ. Βασίλης Πετκίδης και Στάθης Κεφαλίδης αντιστοίχως, ενώ το παρών έδωσαν επίσης στελέχη της AHEPA από τον Καναδά, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία.

Καλωσορίζοντάς τους ο Πρόεδρος του Τμήματος Κομοτηνής της ΑHEPA, «Ορφέας», κ. Γιάννης Τζαμπάζης, ανέφερε: «Είναι μεγάλη μας τιμή που έχουμε κοντά μας υψηλούς αξιωματούχους της AHEPA από όλο το team της Οργάνωσης παγκόσμια. Τιμούν την πόλη μας, την όμορφη Κομοτηνή μας, ερχόμενοι στην ευαίσθητη και ευάλωτη περιοχή της Θράκης, και νοιώθουμε μια ομπρέλα προστασίας, νοιώθουμε ότι έχουμε κάποιους ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να στηριχθούμε».

Σε ανάλογο πνεύμα υπήρξε η υποδοχή τους και εκ μέρους της Liaison Ελλάδος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης», κ. Μαρίας Σοφιανού, που σημείωσε: «Είναι τιμή μας και χαιρετίζουμε την απόφασή σας να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας τη Θράκη, μια περιοχή ακριτική και ευαίσθητη εθνικά, με κατοίκους που διαθέτουν έντονο το εθνικό φρόνημα και αποδίδουν τεράστια σημασία σε αυτή τη συνάντηση στη θρακική γη».

Τον τρόπο λειτουργίας και τη βασική φιλοσοφία της AHEPA, σκιαγράφησε με τον ξεχωριστό γλαφυρό προσωπικό του τρόπο, τόσο στις δηλώσεις όσο και στην ομιλία του, ο Αντικυβερνήτης Ελλάδος της Οργάνωσης, κ. Στάθης Κεφαλίδης: «Η AHEPA υπηρετεί τα ιδανικά του ελληνισμού που είναι μεταξύ άλλων η εκπαίδευση για να γίνεται ο Έλληνας καλύτερος, να έχει αξιοπρέπεια και να είναι καλός πολίτης για να είναι και η κοινωνία καλή. Ζούμε σε μια εποχή όπου ο φόβος έχει αντικαταστήσει την ελπίδα, κάτι που ζήσανε πριν πολλά χρόνια οι ομογενείς μας και το νικήσανε δημιουργώντας οργανώσεις όπως η AHEPA η οποία μας καλεί να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για να γίνουμε καλύτεροι, να μη φοβηθούμε να γίνουμε καλύτεροι, να μη φοβηθούμε να συνεργαστούμε με τους καλύτερους, να μη φοβηθούμε να αναδείξουμε τους καλύτερους στην κοινωνίας μας. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι Έλληνες που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το έκαναν για μια αξιοπρεπή ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειες που αφήναν πίσω στην πατρίδα. Και αντιμετώπισαν μια πρόκληση, μαζί με τους νέγρους, τον κίνδυνο της κου-κλουξ-κλαν. Τότε οκτώ λαμπροί Έλληνες ομογενείς φτιάξανε την AHEPA, μια Οργάνωση με τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν κάθε πετυχημένο άνθρωπο. Τα ιδανικά του ελληνισμού. Να είναι δηλαδή κοινωνικά υπεύθυνος και συμμετοχικός, να εκπαιδεύεται, να είναι φιλάνθρωπος και αξιοπρεπής, να έχει θέληση να γίνει καλύτερος. Ποτέ δεν φοβήθηκαν οι Έλληνες να αναγνωρίσουν και να προωθήσουν τους καλύτερους. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει καχυποψία· και όπου υπάρχει καχυποψία δεν υπάρχει συνεργασία. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει προκατάληψη· και όπου υπάρχει προκατάληψη δεν υπάρχει εκπαίδευση. Η AHEPA χρειάζεται στην Ελλάδα· για να δημιουργηθεί ξανά η ελπίδα. Εμείς, τα μέλη της AHEPA, όταν βλέπουμε έναν άξιο, λέμε ότι πρέπει να τον βοηθήσουμε γιατί αν γίνει αυτός καλύτερος, αν αυτός αποκτήσει καλύτερη θέση, θα ωφεληθούμε και εμείς. Μπορούμε λοιπόν όλοι μαζί καλύτερα. Το άγρυπνο μάτι της Οργάνωσης μας παρακολουθεί, μας βοηθάει για να βοηθάμε κι εμείς την κοινωνία, αλλά και μας ελέγχει για να γινόμαστε καλύτεροι, μας διορθώνει και μας κατευθύνει».

Θερμές ευχαριστίες προς τους AHEPANS, εξέφρασε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων.

Το στοιχείο της Ευποιίας ως βασικό γνώρισμα της AHEPA, επισήμανε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος στον χαιρετισμό του, ευχόμενος τη συνέχιση της επαφής των AHEPANS με την περιοχή, και δεχόμενος από τον κ. Ζαχαριάδη ως τιμητικό δώρο της σημαία της Οργάνωσης.

Σε μια συνοπτική κοινωνιολογική αποτύπωση της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα, προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, εστιάζοντας στην ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων ως κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας, υποσημειώνοντας με νόημα πως το γενικό σύνολο της τοπικής κοινωνίας επιθυμεί την ομαλότητα και την ανάπτυξη, και υπογραμμίζοντας οτι θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης να συμμετέχουν σε όργανα διαβούλευσης. Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή είναι μια κατάκτηση σίγουρα της ελληνικής πολιτείας, αλλά και των κοινωνιών μας. Και αποτελεί πρότυπο και για τις υπόλοιπες κοινωνίες. Η συνύπαρξη ήταν, είναι και θα είναι δημιουργική. Αυτό που θα πρέπει να στοχεύουμε και που πάντα θα συμβάλει, είναι ο πολιτισμός και η εκπαίδευση, που θα αποτελέσουν τα εχέγγυα για την καθημερινή ομαλότητα και πρόοδο και ευημερία της περιοχής και των πολιτών της. Το ενισχυμένο φοιτητικό στοιχείο της περιοχής κάθε μέρα διδάσκεται σε καθημερινή βάση ένα πολύ σημαντικό μάθημα: πώς να συμβιώνει και να σέβεται τα πιστεύω και τη διαφορετικότητα του άλλου. Εδώ στην περιοχή μας κάνουμε καθημερινά πράξη τον σεβασμό στη θρησκεία του καθενός. Η αρμονική συμβίωση δεν πρέπει να διαταραχθεί με κανέναν τρόπο. Και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα ευθύνονται οι κοινωνίες οι οποίες συμβιώνουν ομαλά. Το γενικό σύνολο – οι εξαιρέσεις δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν – ενδιαφέρεται, έχει ως μοναδικό στόχο δια μέσου αυτής της συμβίωσης, την ανάπτυξη της περιοχής και την ευημερία των πολιτών της. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη, να μας ξανάρθετε, είμαστε στη διάθεσή σας, είναι πάρα πολύ χρήσιμο να συμμετέχουν σε όργανα διαβούλευσης, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης».

Από την πλευρά τους, οι κύριοι Βασίλης Πετκίδης και Νικ Παπαδόπουλος, τόνισαν πως “είναι μεγάλη τιμή που είμαστε σήμερα εδώ, σε μια περιοχή που αγωνίζεται για τον ελληνισμό πραγματικά”, και κατέθεσε τη βούληση για διαρκή επαφή τους με τη Θράκη.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ